Logotips d'organismes oficials

Inicia l’última fase per a catalogar més de 100 oliveres centenàries

La implicació popular ha sigut indispensable per a reconéixer estos arbres a tot el Matarranya

S'estima que es trobe una representació d'estes oliveres centenàries de més de 100 exemplars. | Foto: NDM

La Catalogació d’Oliveres Centenàries seguix avant tal com corre el temps. “Malgrat les dificultats que ens toca viure en estos temps, seguim avant amb este projecte de catalogació”, va assegurar Fernando Zorrilla, coordinador del projecte. La catalogació tracta de detectar estos exemplars d’arbres estesos pel Matarranya de grans dimensions, concretament relacionades en el seu tronc. “Un dels paràmetres que requerim per a catalogar-les és que el tronc tinga més de 3 metres de perímetre”, va assegurar Zorrilla, “una mesura amb la qual s’assigna que una olivera té més de mil anys”.

Els primers resultats van revelar que les oliveres no s’enclaven en les cotes altes de la zona, a més de que “cal reconéixer que estem trobant més exemplars del que esperàvem”. Esta classe d’arbres han anat desapareixent a poc a poc a causa de la mecanització en la recol·lecció i el tractament dels arbres. En este sentit, s’estima que es trobe una representació d’estes oliveres centenàries de més de 100 exemplars.

Per a la catalogació, ha sigut indispensable l’aportació de veïns que coneixien la ubicació d’estos arbres singulars i que finalment han pogut catalogar-se. Addicionalment, també s’ha realitzat una labor de camp que ha recorregut gran part del territori comarcal. El projecte, que es troba en l’última fase, encara està obert a qualsevol aportació popular per part dels veïns del Matarranya. Qualsevol coneixedor d’un exemplar pot posar-se en contacte amb la Comarca del Matarranya.

“La importància del projecte preval en què els mateixos veïns siguen capaços de reconéixer-les i apreciar-les una mica més”, va reconéixer Zorrilla. Al seu torn, la catalogació servirà per a identificar el patrimoni natural de la zona, donar major valor a l’oleoturisme i reconéixer la labor als propietaris.

PAULA VIVER
Mitjans