Logotips d'organismes oficials

Pena-roja comptarà amb una ruta d’oliveres mil·lenàries

La Taula del Sénia afegirà un nou arbre als 3 que ja tenia catalogats al municipi

Video Thumbnail
Ruta Oliveres Millenaries PNRJ + Nova catalogació
Pena-roja de Tastavins ha rebut la visita de membres de la Taula del Sénia per a incloure noves oliveres mil·lenàries al seu catàleg. Les oliveres catalogades en la localitat van ser les primeres a identificar-se encara que posteriorment també es van afegir al projecte arbres de Vall-de-roures. Un p

Pena-roja de Tastavins ha rebut la visita de membres de la Taula del Sénia per a incloure noves oliveres mil·lenàries al seu catàleg. Les oliveres catalogades en la localitat van ser les primeres a identificar-se encara que posteriorment també es van afegir al projecte arbres de Vall-de-roures.

Un projecte de catalogació que es va realitzar de manera conjunta amb les diputacions provincials dels tres territoris que comprén la Taula del Sénia. Ajudes de Terol, Tarragona i Castelló van possibilitar el llançament del llibre catàleg de les oliveres.

Durant la visita es va aprofitar per a renovar l’arxiu fotogràfic dels arbres del territori i es va catalogar un nou arbre. “Podem assegurar que en el catàleg hi haurà, almenys, quatre arbres de Pena-roja”, va afirmar Jaume Antic, assessor de la Taula, un número que podria augmentar en cas que es notifique a la mancomunitat l’existència de més exemplars. Els exemplars de l’inventari compten amb, almenys, 3,5 metres de perímetre i els de la localitat corresponen a la varietat ‘mançanal’.

En una nova fase, la mancomunitat en col·laboració amb l’ajuntament pretenen començar amb les labors de senyalització, difusió i visita d’estos arbres. A les zones de major concentració d’exemplars la Taula ja ha realitzat dos espais museístics, però el projecte s’adaptarà a les característiques de cada localitat. En este sentit, a Pena-roja, donada la ubicació pròxima a la localitat, s’està pensant en la creació d’una ruta visitable. “Estem parlant que en el pròxim 2021 la ruta podrà materialitzar-se o fins i tot fer activitats escolars”, va explicar. A més, es podria llançar un projecte de bateig d’estos arbres permetent als escolars posar-los un nom a estos arbres.

La catalogació d’oliveres té com a principal motiu la valoració i la conservació del patrimoni a través de tot el món. Per a això, una de les principals claus d’esta conservació és l’ajuda als propietaris dels arbres i la seua posterior producció. De la mateixa manera, la Comarca del Matarranya ha executat recentment un projecte de catalogació en el territori que ha reconegut més d’un centenar d’estos arbres singulars.

Mitjans