Logotips d'organismes oficials
blank

El 2020 marca rècord de precipitacions al Matarranya

L'any serà recordat per les conseqüències que va ocasionar la potent borrasca Glòria

La borrasca Glòria va acumular gruixos de neu de més d'un metre. / Foto: Marta Jiménez

L’any 2020 va arrencar molt potent pel que fa a la meteorologia, amb l’arribada del temporal Glòria. Al Matarranya va arremetre amb molta força deixant per tot el territori gruixos de neu com mai s’havien vist. A part de les xifres de rècord de precipitació, el pas de Glòria va tindre greus conseqüències, amb destrosses en infraestructures, comunicacions i en l’agricultura, i va deixar incomunicat i paralitzat el territori gairebé una setmana.

Va ser una nevada històrica, deixant gruixos de neu d’un metre. L’observatori que té la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) a l’embassament de Pena va registrar 155 l/m² el 21 de gener, també destaquen els 135 que van caure a Valljunquera.

L’hivern i la primavera van ser molt humits a tot el territori succeint-se diferents episodis de precipitacions. Fins i tot un petit temporal de neu va arribar a la comarca ja entrada la primavera, durant els darrers dies de març i principis d’abril que va enfarinar els pobles més a tocar del massís dels Ports.

Així, la primera meitat de l’any va estar marcada per les precipitacions, deixant registres per sobre del normal. Tot al contrari que els mesos d’estiu, quan pràcticament no va ploure cap dia. Segons els registres de l’estació Meteoclimatic de Massalió els models de la zona van qualificar estos mesos de sequera severa.

Però a finals d’any la tendència va tornar a canviar i el 2020 va tancar com havia començat, amb abundants pluges, però en esta ocasió molt ben rebudes pel territori. Estes darreres pluges van acabar de sumar els litres perquè el 2020 fos de rècord pel que fa a precipitacions.

Durant el 2020, l’observatori que la CHE te a l’embassament de Pena va registrar 810 l/m², l’any més plujos des que es va instal·lar l’estació l’any 2008; les xifres del de Valljunquera també són de rècord amb 657 l/m². El de Michavilla va registrar 877 l/m2, xifra només superada durant el 2000, quan van caure 927 l/m2, un any marcat per les pluges de 23 d’octubre, quan es van registrar 322 l/m2 en un sol dia. L’estació Meteomassalió va registrar l’any passat 609 l/m² acumulats, també només superats pels 617 del 2000.

Les úniques mesures que no són de rècord son les registrades a Mont-roig, on el passat any es van acumular 690 l/m², una xifra destacada, però superada recentment pels 857 del 2018 o els 798 del 2014.

En conclusió, l’any 2020 es recordarà com un any d’extrems, marcat per les intenses pluges, però també per la sequera, i sobretot per les destrosses que va deixar al seu pas la borrasca Glòria.

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank