Logotips d'organismes oficials

El Pla General de Pesca incorpore canvis que afecten al riu Matarranya

Iincremente la longitud del vedat número 77 el qual correspon al riu Matarranya

S'inclou el Pantano de Pena com a aigües "ciprinícolas" i deixe de ser tram de pesca intensiva. | Foto: NDM

El Govern d’Aragó publicava en el Butlletí Oficial d’Aragó del passat dilluns 27 el Pla General de Pesca per a la temporada del 2021 incorporant unes certes novetats que repercuteixen també al riu Matarranya.

Concretament, en l’Annex I «Aigües declarades habitades per les truites», s’inclouen els embassaments de Pena i Valbona com a aigües “ciprinícolas” en trams declarats habitats per la truita de riu. Els motius són la possibilitat de pescar durant tot l’any i poder emprar les arts pròpies de trams “ciprinícolas”, ja que són llocs enclavats en aigües truiteres on a penes hi ha truita de riu, i el principal interés dpiscícola són les espècies exòtiques permeses en aquests embassaments segons l’Annex XII. En conseqüència, amb aquesta nova classificació, s’anul·la tram de pesca intensiva corresponent a l’Embassament de Pena les aigües de la qual han passat a ser “ciprinícolas”.

A més, en l’Annex III, el destinat als vedats, s’informa de l’increment de longitud del vedat número 77 el qual correspon al riu Matarranya. El motiu de l’augment del vedat es deu a “l’escassa afluència de pescadors, pel seu cabal tan irregular i per la presència de cranc de riu en tot el tram”. D’aquesta mateixa manera, també s’àmplia pel mateix motiu els vedats número 78 i 83, els corresponents a Uldemó i Rierol del Garbe respectivament.

El Govern d’Aragó regula l’exercici de la pesca per a garantir la conservació i el foment de les espècies objecte de pesca, així com la protecció dels ecosistemes en els quals es desenvolupen aquestes activitats mitjançant l’ordenat aprofitament piscícola de les masses d’aigua d’Aragó.

Un dels instruments que el Govern d’Aragó utilitza per a desenvolupar la seua política de pesca és el Pla General de Pesca. El pla es confecciona després d’un ampli procés de participació a través dels tres Consells Provincials de Pesca, així com del Consell de Pesca d’Aragó, on els interessos del sector piscícola, de les associacions relacionades amb la conservació de la naturalesa i de les entitats que desenvolupen activitats econòmiques lligades a la pesca són escoltats. Aquest procés es complementa amb un ampli període d’informació pública i audiència a través del qual es reben suggeriments i puntualitzacions al Pla proposat.

Mitjans