Logotips d'organismes oficials

Beseit canviarà el 90% de la il·luminació pública per un sistema LED intel·ligent

El consistori s'ha proposat canviar 303 de les 324 lluminàries que té el poble. Suposarà una inversió de pràcticament 200.000 euros, dels quals l'ajuntament en pose la meitat

Les LED suposen una reducció important en la factura de la llum. | Foto: R. Lombarte

Beseit es passe al LED. La població del Matarranya ha obtingut la resolució favorable d’una sol·licitud que va demanar el passat any, gràcies a la qual, i a través del programa Operativo FEDER, farà una important reconversió de l’enllumenat públic cap al baix consum. Concretament, Beseit s’ha proposat canviar 303 de les 324 lluminàries que té, i que seran substituïdes per altres de tecnologia LED. Gràcies a uns drivers intel·ligents, Beseit no sol reduirà la factura de la llum, sinó que les llums del carrer podran ajustar la seua il·luminació a diferents horaris nocturns i a diferents vies públiques.

Al respecte, Juan Enrique Celma, alcalde de la població, va remarcar que «una de les principals prioritats per al municipi és crear un ajuntament modern i econòmicament sostenible per a les pròximes dècades», cosa que fa possible esta reconversió al LED. I és que el consistori preveu reduir el preu de la llum en un 71 per cent. Una iniciativa que va lligada a una important inversió. I és que el projecte està valorat en 198.000 euros, dels quals el 50% estan subvencionats i l’altre 50% l’haurà d’assumir l’ajuntament. Celma va considerar que «a curt temps això suposarà un esforç per al poble, però a la llarga suposarà un estalvi energètic i econòmic important».

Pel que fa al color de llum, des de l’ajuntament han acordat descartar el to de llum blanc i mantindre la tonalitat actual, la qual és més acorde al patrimoni arquitectònic de Beseit. Aprovada esta important subvenció, ara caldrà iniciar tot el procés de modificació de l’enllumenat municipal. Les obres s’han de justificar abans de l’agost de 2023. En este sentit, l’alcalde de Beseit va destacar que «estem treballant de manera intensa per atraure finançament exterior», ja sigue a través de línies de subvenció o a través de fons d’inversions. El poble preveu diferents ajudes per a millorar les escoles, la pavimentació d’algunes zones del municipi i els espais naturals.

REDACCIÓ
Mitjans