Logotips d'organismes oficials

«No són molins de vent, són gegants»

L'associació 'Gent del Matarranya' prepararà al·legacions contra els projectes eòlics que Green Capital preveu instal·lar al Matarranya

Green Capital Power ha presentat quatre projectes eòlics al Matarranya i el Baix Aragó. | Foto: NDM

Segurament, un dels fragments més coneguts de la literatura universal és el que va protagonitzar el Quixot en la seua famosa batalla contra els gegants. «Mire vuestra merced que aquellos que allí se parecen no son gigantes, sino molinos de viento», li va dir Sanxo. Com si d’un visionari es tractés, Miguel de Cervantes va explicar a inicis del segle XVII un episodi que podem traslladar perfectament al Matarranya del segle XXI. Si respectem la propietat commutativa, ens quedaria una cosa així: «Mire vuestra merced que aquellos que allí se parecen no son molinos de viento, sino gigantes». I és que així es troben alguns agents socials i polítics davant la imminent eixida a exposició pública dels projectes eòlics que Green Capital Power preveu a les comarques del Matarranya i el Baix Aragó. Una vegada publicats al BOE, hi haurà sol 30 dies hàbils per a presentar al·legacions.

Des de Gent del Matarranya, que ha segut una de les associacions més crítiques a la instal·lació d’estos parcs eòlics al nostre territori, han avançat que presentaran les corresponents al·legacions a uns projectes que, al seu entendre, posen en perill «la nostra idiosincràsia». Al respecte, Juanjo Pérez, portaveu de l’associació, va dir que «òbviament, el treball que ens espere ara serà molt important, perquè només la lectura d’estos projectes ens prendrà bona part dels nostres esforços». Pérez va denunciar que «veiem una conveniència molt elevada i bastant sospitosa entre el Govern d’Aragó i moltes d’estes empreses elèctriques, que venen aquí com és lògic a fer diners, però a costa de desfer moltes iniciatives econòmiques que ja estan desenvolupades al territori, i que han demostrat que funcionen, assenten gent i que dibuixen un panorama de progrés i prosperitat que ha costat molt crear».

De fet, Pérez va afegir que quan es fa menció a l’impacte dels parcs eòlics «sempre es parle de les iniciatives turístiques» que van lligades al paisatge. Però la realitat és que «aquí tenim una agricultura i una ramadera molt arrelades, i que han fet possible que tinguem un territori tan bonic. L’agricultura al Matarranya té un pes molt important, i és la que acabe dibuixant tots estos paisatges que tenim i que ha fet possible que tinguem uns entorns naturals de primera magnitud». Juanjo Pérez va entendre que l’arribada dels molins pot tindre «una afectació gravíssima per al nostre territori». I «no sol per l’impacte visual que tenen, i que és significatiu, sinó també per l’impacte en l’entorn natural, en la nostra biofauna, en moltes restes històriques i arqueològiques pendents d’excavar. I també tenim la part econòmica, una economia circular que es pot veure fracturada».

Postura optimista
Els quatre projectes eòlics que preveu impulsar Green Capital Power al Matarranya i el Baix Aragó afecten set municipis de la nostra comarca, com són Massalió, la Vall del Tormo, Valljunquera, La Freixneda, La Portellada, Fórnols i Ràfels. En relació al moment actual, Juanjo Pérez va recordar que «seguirem batallant. Pensem que s’ha d’imposar el sentit comú i la gent s’ha de comprometre a defensar allò que és seu. Per això, i si no fórem optimistes, fa temps que ens hauríem retirat d’esta lluita». De fet, Pérez va qüestionar durament este sistema extractiu d’energia. «Ni assentaran població ni crearan indústria. Aquí posaran els seus molins i les línies d’evacuació, però ni construiran fàbriques de molins, ni fàbriques de cables, ni res de res». Des de ‘Gent del Matarranya’ van anunciar que «lluitarem per esta terra que ens van llegar generacions anteriors. L’amor per la terra ens fa seguir treballant».

R. LOMBARTE
Mitjans