Logotips d'organismes oficials

Pena-roja trau a licitació la seua planta de purins

Tres empreses s'han presentat al concurs per a gestionar estes instal·lacions, creades en el seu dia per a resoldre la càrrega de nitrats del Tastavins

Imatge de la visita de les empreses interessades a les instal·lacions de Pena-roja. | Foto: RLG

Primer la de Vall-de-roures i ara la de Pena-roja. En escassos dos mesos han eixit a licitació les dos plantes de gestió de residus ramaders que tenim al Matarranya. La de la capital del Matarranya ja ha estat adjudicada, i la previsió és que en unes setmanes s’adjudico també la de Pena-roja. De fet, el període de licitació es va tancar el passat 2 de setembre, i tres empreses opten a la gestió d’unes instal·lacions que en el seu dia va construir el Govern d’Aragó a través d’ajudes europees amb l’objectiu de corregir i resoldre l’elevada càrrega de nitrats que tenia la conca del riu Tastavins. A l’hora d’adjudicar la planta de purins de Pena-roja s’està valorant tant uns criteris econòmics com uns criteris tècnics.

La planta de purins de Pena-roja va funcionar fa uns anys, i de la mà de la planta de Vall-de-roures es pot convertir en una solució per a la gestió dels residus agraris i els purins que es generen al territori, i que és al mateix temps un dels grans reptes mediambientals als qual s’enfronte el Matarranya. El mes de gener de 2014, els termes municipals de Fontdespatla, Pena-roja i Mont-roig van entrar en zona vulnerable per l’elevada càrrega de nitrats. Al mateix temps, i en la revisió que es va fer el passat 2020, la declaració de zona vulnerable es va ampliar a altres vuit pobles del Matarranya, amb les restriccions que això comporte de cara a la gestió de purin.

REDACCIÓ
Mitjans