Logotips d'organismes oficials

Fondespatla, compromès amb el planeta i el canvi climàtic

La localitat ha organitzat diferents activitats de conscienciació mediambiental, com una xerrada de la meteoròloga d'Aragón TV o un taller de plantes medicinals

Video Thumbnail
Eva Berlanga explica el canvi climàtic a Fondespatla
La meteoròloga d'Aragón TV, Eva Berlanga, va ser la convidada estrella de les activitats programades a Fondespatla dins el marc del Programa de sensibilització i educació ambiental sobre canvi climàtic que promou el Govern d'Aragó. Va impartir una conferència titulada 'Més Filomenes i onades de calo

La meteoròloga d’Aragón TV, Eva Berlanga, va ser la convidada estrella de les activitats programades a Fondespatla dins el marc del Programa de sensibilització i educació ambiental sobre canvi climàtic que promou el Govern d’Aragó. Va impartir una conferència titulada ‘Més Filomenes i onades de calor, el nostre clima futur‘, on va parlar d’una manera senzilla i amena del problema que ens ve a sobre.

Segons els últims informes del Grup Intergubernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic, l’escalfament del planeta és un fenomen incontestable i generat per la influència humana. Este fet provoca i provocarà alteracions meteorològiques i fenòmens extrems, i generarà escassetat d’aliments i aigua així com l’augment de la pobresa i desplaçaments de població. L’objectiu principal de la xerrada va ser explicar i conscienciar sobre el que està passant, en quin moment ens trobem i què podem fer davant l’emergència climàtica.

Berlanga va donar les claus per intentar mitigar la crisi climàtica “tot es reduïx a un canvi en la nostra forma de vida. Hem d’intentar consumir menys, tant energia com aigua, i buscar fonts d’energia renovables i sostenibles”. Va descriure també els 3 pilars fonamentals que s’han de seguir sempre: “reduir, reciclar i reutilitzar“. Però Berlanga va ser realista sobre el problema al qual ens enfrontem “hi ha molt de treball per fer i molts interessos i és complicat i difícil arribar a un equilibri”.

Al taller de plantes medicinals els participants van elaborar remeis amb olis essencials i aigües florals. | Foto: R. Lombarte

Al taller de plantes medicinals els participants van elaborar remeis amb olis essencials i aigües florals. | Foto: R. Lombarte

Taller de plantes medicinals
Paral·lelament a esta xerrada, el primer cap de setmana d’octubre, també es va organitzar al poble un taller sobre la destil·lació d’olis essencials i hidrolats amb alambic i cosmètica natural. El dissabte es va fer una ruta d’identificacció i recol·lecció de plantes medicinals del Matarranya, una terra molt rica en plantes d’este tipus. Els participants van recol·lectar de manera respectuosa amb l’entorn tota classe de plantes: poliol, te de roca, espígol…

Posteriorment, diumenge, amb les plantes recol·lectades van fer una destil·lació en alambic de coure, un procés per extreure l’aigua floral i els olis essencials de les plantes. Lara Valero, la conductora del taller, va mostrar tots els secrets d’esta tècnica ancestral, “és una tècnica molt senzilla, a través del vapor s’impregnen en l’aigua les propietats i principis actius de les plantes i surt esta joia de producte”. Amb la base amb què van sortir del taller, els participants podran fer les seues pròpies receptes a casa.

Esta activitat va tenir molt bona acollida entre el públic que va incloure gent de totes les edats, des de xiquets de 8 anys fins a dones de més de 90 anys. Tots ells van anar moltes ganes d’aprendre i sobretot se’ls va intentar inculcar el respecte per la natura. “Nosaltres ens beneficiem de la natura, però sempre s’ha de compensar i tornar tot el que ens dona”, explicava Valero. És per això que durant l’eixida al monte van aprofitar per a netejar l’espai de brossa.

Durant les pròximes setmanes a Fondespatla se seguiran programant activitats relacionades amb el medi ambient. El 30 d’octubres es celebrarà un ‘bany de bosc’ a la Caseta dels coets de la mà de Lama Wangjor i es repetirà l’experiència el 13 de novembre en esta ocasió a l’ermita de Sant Miquel.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans