Logotips d'organismes oficials

El Matarranya, en alerta groga davant la primera nevada de la temporada

Des de l'Agència Estatal de Meteorologia alerten que el dimecres es poden acumular 20 centímetres a partir dels 800 metros d'altitud

Torredarques, Mont-roig, Fórnols, Ràfels, Fontdespatla, Pena-roja, Beseit i Vall-de-roures podrien veure neu durant el temporal. | Foto: RLG

El Matarranya està en alerta groga davant de la que pot ser la primera nevada de la temporada. Així ho ha anunciat l’Agència Estatal de Meteorologia, que alerte de nevades per a este dimecres a partir dels 800 metros d’altitud. Unes nevades que en el cas de Gúdar, Maestrat i Matarranya poden ser d’uns 20 centímetres. La mateixa AEMET recalque que des d’esta mateixa tarde, i durant els pròxims dos dies, s’espere inestabilitat al territori. Unes precipitacions que demà dimarts al Matarranya seran principalment en forma d’aigua, quedant la cota de neu molt alta, però que el dimecres baixarà de forma rellevant i pot portar neu a les nostres comarques. En especial, a partir dels 800 metres, afectant sobretot als termes municipals de Torredarques, Mont-roig, Fórnols, Ràfels, Fontdespatla, Pena-roja, Beseit i Vall-de-roures.

Cal afegir que des del dilluns de la setmana passada està activat el Pla de Vialitat Hivernal, de forma que el dispositiu i les màquines llevaneus estan preparades per als possibles temporals de neu. Un dispositiu que al llarg dels dos últims anys s’ha posat a prova pels efectes dels temporals Glòria i Filomena, i que han portat unes nevades històriques a la nostra comarca. Al Matarranya, l’actuació i adequació de les carreteres la fan tres administracions diferents. El govern central, a través de Carreteres, s’encarregue de la N-420 entre Caseres i les Ventes de Valldesgorfa i de la N-232 entre les Ventes i la Pobleta. Per la seua part, Govern d’Aragó i la Diputació tenen partida la comarca en dos sectors. El sector sud el fa el govern autonòmic, i el sector nord el fa la Diputació en col·laboració amb les tres màquines preparades de Comarca del Matarranya.

Sobre esta qüestió en va parlar el vicepresident de la Diputació, Alberto Izquierdo, qui va remarcar que «el dia 15 novembre va entrar el Pla de Vialitat Hivernal», que s’allargarà fins al pròxim 15 d’abril. Izquierdo va afegir que «ens posem a treballar a tota la província a través de 20 equips que tenim distribuïts per tota la província», i que es tradueix en «més de 50 persones». Un Pla de Vialitat Hivernal que vol ser el més efectiu i resolutiu possible, de manera que «totes les carreteres que són competència nostra les adeqüem de punta a punta». D’esta manera, i dividint el Matarranya en dos zones, «hem eliminat aquella imatge, i que molts veïns no entenien, de que arribava una màquina a una carretera i aixecava la cunya. Això no passe de fa uns anys. Treballem en equip, i així tenim un temps de resposta molt més gran i som molt més eficaços».

R. LOMBARTE
Mitjans