Logotips d'organismes oficials

L’observatori de Pena va registrar màximes històriques de 41,1ºC l’estiu passat

Filomena i les intenses precipitacions de setembre i novembre no amaguen un any bastant sec en el Matarranya. Al Port no es van superar els 600 litros de precipitació en tot l'any

Imatge d'arxiu de la piscina de La Freixneda, en un estiu que ha segut molt calorós al territori. Foto: NDM

El Matarranya ha registrat unes temperatures màximes de rècord. Així es desprèn dels observatoris que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) té repartits pel nostre territori. Unes temperatures que, en el cas de l’observatori de Pena, este estiu van arribar als 41,1ºC, i que són les màximes històriques que ens facilite este observatori des de l’any 2008. Esta temperatura tan elevada es va registrar el 14 d’agost, concretament a les 15.15 hores. A dalt al Port, però, les màximes d’este estiu també han resultat de rècord. Així es desprèn de l’observatori de Mitxa-vila, a la Puntassa, on trobem que aquell mateix 14 d’agost, a la mateixa hora, vam arribar als 34,8 graus a més de 1.300 metros d’altitud. I si el dia més calorós de l’any va ser la vespra de la Marededéu d’Agost, el més fred va resultar l’11 de gener, quan al Port es va arribar als -6,6ºC. Lluny de les temperatures de 2011, quan aquell hivern vam arribar als -10,2ºC a dalt a la Puntassa.

Temperatures màximes de rècord en un any 2021 que no ens ha deixat precisament massa precipitacions. Així es desprèn també dels observatoris que tenim repartits per la nostra comarca, i que ens recorde que va ser a Mitxa-vila on més va ploure l’any passat. En total, van caure un total de 587 litros de precipitació, sent els mesos de setembre i novembre, respectivament, els més humits de l’any. El mes de Filomena a dalt al Port es va traduir en un gener de 17,6 litros. Per tant, en un gener bastant sec. A l’observatori de Mont-roig van caure un total de 582 litros durant el passat 2021. I precisament, aquí destaquen els 123 litros que van caure durant el mes de novembre. A Pena, i durant l’any passat, van caure 512 litros, i novembre va ser el mes més humit. Al desembre, per contra, pràcticament no hem tingut ni una gota. A Valljunquera destaquen novembre i setembre com els mesos més humits. En total, però, han caigut apenes 387 litros en tot l’any.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans