Logotips d'organismes oficials

Comarca del Matarranya comence a repartir els kits de reciclatge de la segona ruta

El sistema 'Porta a Porta' s'ampliarà a finals de mes a les poblacions de la Vall, Valljunquera, la Torre, La Portellada i Ràfels, i buscarà un reciclatge en origen superior al 50% que marque Europa

Video Thumbnail
Comarca del Matarranya comence a repartir els kits de reciclatge de la segona ruta
Un recipient groc per a posar el cartó i els envasos, un recipient marró per a posar els restos i l'orgànica i un recipient d'interior per a gestionar la matèria orgànica dins de casa. Als veïns i als negocis de la Torre del Compte, Valljunquera, la Vall del Tormo, Ràfels i La Portellada, que el prò

Un recipient groc per a posar el cartó i els envasos, un recipient marró per a posar els restos i l’orgànica i un recipient d’interior per a gestionar la matèria orgànica dins de casa. Als veïns i als negocis de la Torre del Compte, Valljunquerala Vall del Tormo, Ràfels i La Portellada, que el pròxim 31 de gener s’incorporen al sistema de reciclatge ‘Porta a Porta’, se’ls està entregant, de forma escalonada, el kit de reciclatge. I és que Comarca del Matarranya ho té tot a punt per a iniciar esta segona ruta del sistema de reciclatge en origen, que té com a gran objectiu arribar a eixe 50% de reciclatge de residus que marque la Unió Europea per a l’any 2023. Un ‘Porta a Porta’ que, a través del seu programa pilot que es va posar en marxa ara fa quatre anys a les poblacions de Torredarques, Mont-roig, Fontdespatla i Pena-roja i que posteriorment es va aplicar a Fórnols, està tenint uns resultats molt bons, i que en el pitjor dels casos està per damunt del 60 per cent en reciclatge, complint les exigències europees.

La creació d’esta segona ruta del ‘Porta a Porta’ «serà imminent». Així va ho apuntar Alberto Rodríguez, tècnic de residus a Comarca, qui va afegir que al llarg d’estos dies «s’han repartit els kits de reciclatge per a les cases i els negocis de cada poble». La Torre va ser el primer municipi en repartir estos kits de reciclatge. Es van entregar a les antigues escoles, i la gent va anar passant durant tot el matí. Tot i això, a cada ajuntament s’han deixat més kits per a aquells veïns i segons residents que no van poder assistir al dia d’entrega. A la vora d’estos kits, des de Comarca també van repartir bosses d’orgànica, informació per a l’usuari i un calendari que especifique la fracció que s’ha de traure al carrer cada dia de la setmana. Una entrega dels kits que «ha anat prou bé. Algunes persones ens han preguntat algunes coses sobre com funcionarà. Però independentment de l’entrega dels kits, estem fent unes últimes xarrades per acabar de resoldre les preguntes dels usuaris abans d’iniciar el servei». Una recollida porta a porta que començarà el pròxim 31 de gener.

A l’hora de funcionar, «el sistema és idèntic al que s’està aplicant a cinc municipis del Matarranya», va concretar Rodríguez. Els veïns «han de traure el recipient per la nit, ajustant-se a la fracció que tenim assignada cada dia». D’esta manera, de matí i una vegada arreplegat el residu, «podrem retirar el recipient del carrer i guardar-lo a casa». Al mateix temps, des de Comarca van apuntar que «des de que van començar el sistema ‘Porta a Porta’ l’any 2018, la taxa de reciclatge ha oscil·lat entre un 61 i un 73 per cent, que són uns números de reciclatge molt bons». Per tant, segons va considerar Rodríguez, «des del minut 0 complim els objectius de reciclatge que s’ha marcat la Unió Europea per al 2023». La previsió de Comarca és ampliar este sistema de reciclatge, de forma progressiva, a tots els municipis del Matarranya, i que a l’any 2023 en tots ells es reciclo en origen. De fet, la intenció és obrir una tercera ruta a finals d’any. Tot i que el ‘Porta a Porta’ funcionarà a 10 dels 18 municipis del territori, a les poblacions (i que generen més residus) encara no s’ha aplicat.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans