Logotips d'organismes oficials

El Matarranya acumule més de 120 litros de precipitació en un temporal que es viu sense incidències

Agraïdes precipitacions al territori, que porte un estrès hídric important este 2022. Temporal molt desigual al Matarranya, plovent molt al Port però insuficient al nord

El riu Matarranya, al seu pas pel pont de pedra de Vall-de-roures, durant la tarde de dilluns. Foto: R. L.

Els més de 120 litros de precipitació que s’han acumulat al Matarranya durant els deu dies de llevantada que portem al territori han fet eixir els rius Matarranya, Tastavins i Algars, així com els seus afluents. Una precipitació que no s’ha traduït en danys estructurals, i que està sent molt desigual al territori. I és que si als Ports de Beseit i les cotes més altes està plovent amb insistència, al nord del territori pràcticament no ha plogut gens durant estos dies. En el que portem de mes, l’observatori de Mitxa-vila sume més de 128 litros. Per contra, meteomassalio.com, l’observatori que tenim més al nord de la nostra comarca, apenes acumule 28 litros en tot este mes. Estes llevantades s’han traduït en la crescuda de cabals, en especial durant la jornada del dilluns 21 de març. Així ho corrobore la Confederació a través dels seus aforos de riu. L’Ulldemó va arribar a baixar a 31 metres per segon dilluns, igual que el Matarranya al seu pas per Beseit. El riu Matarranya, al seu pas per Nonasp, va superar els 139 metres cúbics per segon durant la jornada d’ahir.

Sobre la llevantada que tenim assentada al territori, Rafa Martí, que és president de Comarca i alcalde de Massalió, va concretar que «de moment, l’impacte del temporal està sent normal. Pels Ports han arribat a caure entre 90, 100 i 110 litros». Tronades que s’han traduït amb riuades, però sense afeccions. Al mateix temps, Martí va explicar que «estem vivint un temporal molt desigual. La part sud ha concentrat pràcticament tota l’aigua. En canvi, al nord del territori ha plogut ben poc». Martí va afegir que esta aigua serà molt agraïda, perquè «estem vivint un estrès hídric bastant important. Hem de pensar que la Bassa de la Vall Comuna no s’ha pogut omplir fins ara perquè el cabal ecològic no donava», explicant que «tot i que el problema d’aigua de boca i de regadiu quedarà resolt, el secà necessitarà uns 60 o 70 litros més per viure una eixida d’hivern bona». De fet, venim d’un hivern calorós i excessivament sec, on pràcticament no ha plogut ni nevat gens. Per a buscar un mes generós en aigua, hauríem d’anar al mes de novembre de l’any passat.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans