Logotips d'organismes oficials

Una caravana d’activistes es fixe en la problemàtica eòlica del Matarranya

La Xarxa per la Sobirania Energètica ha fet parada a Alcorisa i Valljunquera, on s'ha reunit amb plataformes i moviments veïnals

La caravana 'Volt 5' de la Xarxa per la Sobirania Energètica s'ha reunit amb Gent del Matarranya i Valjunquera por los Paisajes. Foto: R. Lombarte

Una caravana d’activistes catalans ha visitat el Matarranya i el Baix Aragó per a conèixer de primera mà la problemàtica eòlica que s’està vivint per terres aragoneses. A través del projecte Volt 5, la Xarxa per la Sobirania Energètica ha traspassat enguany fronteres i ha fet parada a Alcorisa i Valljunquera, on s’ha reunit amb diferents plataformes i moviments veïnals per a conèixer els projectes eòlics i energètics que grans empreses volen impulsar en el territori. En el cas de Valljunquera, la caravana va ser rebuda per representants de Valjunquera por los Paisajes i Gent del Matarranya, i entre tots els hi van explicar els projectes que empreses com Forestalia i Capital Energy volen aplicar a la zona baixa del Matarranya, i quina repercussió i impacte pot tindre això per al sector primari, el sector turístic, el paisatge, així com els jaciments ibèrics i les trinxeres que podrien desaparèixer amb estes infraestructures.

Josep Nualart forme part de la ‘Xarxa per la Sobirania Energètica’, i va recalcar que «quan vam plantejar el ‘Volt 5’, vam decidir centrar-nos en això, en mirar com afecte als territoris la transició energètica que ens estan imposant des dels governs i des de les grans empreses». Normalment, la caravana sol recórrer territori català, «però en el ‘Volt 2’ vam arribar inclús a Navarra, i en esta edició vam considerar oportú creuar la línia perquè la problemàtica que viuen comarques de Tarragona i Lleida és la mateixa que s’està vivint a l’Aragó». Dissabte, esta caravana, que està conformada per uns 60 jóvens de tota Catalunya, va fer parada a Alcorisa, i allí es va reunir amb la plataforma A favor de los paisajes de Teruel. En la trobada inclús van parlar de traure una declaració conjunta «que plasme l’agermanament de gent de territori aragonès i català que es trobe en una mateixa situació».

Sobre esta qüestió, Nualart va ser contundent. «Al Baix Aragó i al Matarranya ens han parlat de la desproporció dels projectes que s’estan plantejant», i que s’estan impulsant «no per satisfer les necessitats de la gent del territori, que això és una de les nostres demandes, sinó per alimentar els grans centres de consum». De fet, ja des de l’any 2013, la Xarxa per la Sobirania Energètica «dèiem que el model energètic havia de ser renovable però també democràtic i participatiu. És a dir, no podia afectar negativament a tercers, no només en el nostre territori sinó tampoc al sud global». Un model energètic que «no generés impactes, o que generés els mínims possibles. I no és el que s’està fent». La caravana d’activistes també va parar a Cabra del Camp, on allí es van centrar en la línia de Molt Alta Tensió (MAT), projecte que ha generat una forta oposició a tota la província de Tarragona.

Cinc vegades el campanar
A Valljunquera, la caravana es va desplaçar a l’ermita de Santa Bàrbara, i des d’allí van conèixer l’afectació que els projectes eòlics tindrien en al terme municipal, en el cas que s’acaben construint. Però primer de tot van anar a l’església. I és que des de Valjunquera por los Paisajes els hi volien mostrar la dimensió dels aerogeneradors que s’han plantejat al terme. «El campanar és el monument més alt del poble. Apenes fa 40 metros. En canvi, aquí volen posar molins de 200 metros d’alçada. Imagineu l’impacte visual que això tindrà», va explicar Esperanza Miravete als integrants de la caravana. Des de Valjunquera por los Paisajes i Gent del Matarranya van destacar la sensibilitat que els jóvens integrants d’esta caravana han mostrat pel paisatge i pel món rural, i es van endur conclusions interessants sobre l’impacte en l’agricultura, el turisme, el paisatge i la biodiversitat que esta massificació eòlica pot comportar.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans