Logotips d'organismes oficials

El 2022 deixe un any meteorològic d’onades de calor i de grans riuades al Matarranya

Les temperatures màximes les ha registrat Massalió, arribant als 40,9 graus un 15 de juny. Al Port, s'ha arribat a màximes històriques de 31 graus. 2022 ha segut un any plujós, però marcat per les barrumbades

Video Thumbnail
El 2022 deixa un any meteorològic d'onades de calor i de grans riuades al Matarranyac
2022 ha segut un any complex, meteorològicament parlant, al Matarranya. Ha destacat per les llargues i persistents onades de calor de l'estiu i pel temporal d'aigua que es va viure al novembre, i que va deixar importants desperfectes a causa de les riuades que va provocar. Segons la informació de la

2022 ha segut un any complex, meteorològicament parlant, al Matarranya. Ha destacat per les llargues i persistents onades de calor de l’estiu i pel temporal d’aigua que es va viure al novembre, i que va deixar importants desperfectes a causa de les riuades que va provocar. Segons la informació de la pàgina web meteomassalio.com, associat a les estacions Meteoclimàtic, l’any 2022 ha estat més calorós del normal, concretament 6,8 °C més que els registres habituals. I és que hem tingut un estiu especialment càlid, el juliol i agost han estat els mesos més calents, amb una mitjana de 34,8 graus, tot i que el dia de més temperatura a Massalió va ser el 15 de juny amb 40,9 graus. En la zona més al nord del Matarranya, el 2022 va registrar 103 dies d’onada de calor, a més de 30 graus, i 38 dies a més de 35 graus.

En les altres estacions que tenim repartides per la comarca, en este cas les de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), també es van registrar temperatures molt altes i persistents este estiu. Per exemple, a Beseit a l’agost els termòmetres van arribar als 37,8 graus i a Pena es va arribar fins als 37,1. Pel que fa a les mínimes, el gener va ser el mes més fred, el registre de temperatura més baix va tindre lloc a l’estació de Beseit amb -6,3 graus, a Pena van arribar als -3,8. Curiosament, a Massalió el dia més fred va ser a l’abril amb 2,1 graus negatius. A dalt al Port, l’estació de Mitxa-vila ha registrat unes mínimes que durant el mes de gener van arribar als -5,7 graus. Per tant, superiors inclús que a la vora de riu. Les màximes al Port van arribar este estiu als 31,7 graus el mateix 15 de juny.

Pel que fa a les precipitacions, la majoria d’observatoris se situen per sobre de la mitjana. Tots els pluviòmetres de la CHE van superar els 500 l/m² l’any passat. Més limitat es va quedar el pluviòmetre de meteomassalio.com, que va sumar 460 l/m durant tot l’any 2022. Cal destacar també els 779,2 registrats a Mitxa-vila, a 1.345 metros d’altitud. Pel que fa als altres pluviòmetres, als Figuerals del terme de Vall-de-roures es van acumular 589, a Valljunquera 573, a Pena 531 i a Mont-roig 506.

Tot i ser any amb uns volums normals de precipitació, estes han estat molt concentrades en grans temporals. Al març i sobretot l’abril, i l’important temporal del novembre, que va ocasionar destrosses en diferents pobles del Matarranya a causa de les riuades. Un dels pobles més afectats va ser Massalió, que va recollir en poques hores més de 100 l/m². A Mitxa-vila, el 12 de novembre, es van sumar 182 litros, 239 en tot el mes. Per contra hi ha hagut mesos on gairebé no va ploure, com gener, febrer i octubre.

Pel que fa a nevades, després dels grans temporals del 2020 i 2021 amb el Glòria i la Filomena, el 2022 quedarà com un any sense neu.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans