Logotips d'organismes oficials

Comarca valore reforçar el ‘Porta a Porta’ als estius i en moments de gran presència de veïns i visitants

L'administració comarcal ha engegat una campanya per a fomentar el reciclatge. A través de les xarrades s'explicarà l'impacte que té la nova Llei de Residus en els preus d'entrada de la fracció RSU

Video Thumbnail
Comarca valore reforçar el 'Porta a Porta'
Des d'avui mateix i fins al 26 de març, la Comarca del Matarranya ha impulsat una campanya per a reforçar els coneixements del reciclatge per totes aquelles poblacions que estan dins del projecte Porta a Porta. Parlem d'una sèrie de xarrades que es faran a 13 poblacions del Matarranya, i a través de

Des d’avui mateix i fins al 26 de març, la Comarca del Matarranya ha impulsat una campanya per a reforçar els coneixements del reciclatge per totes aquelles poblacions que estan dins del projecte Porta a Porta. Parlem d’una sèrie de xarrades que es faran a 13 poblacions del Matarranya, i a través de les quals es busque fomentar els valors del reciclatge i informar sobre canvis que es podrien viure en els pròxims mesos. Un d’ells està relacionat amb la possible modificació del calendari de recollida, passant de quatre a cinc dies de servei ‘Porta a Porta’ durant l’estiu i en moments de l’any on tenim una gran afluència de segones residències i turistes. Les xarrades també volen informar sobre els canvis que supose la llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per una economia circular, i que entre altres coses s’ha traduït en l’aparició d’un nou impost nacional que incremente en 40 euros l’entrada de tona de fracció RSU a abocador. Per tant, això supose un increment del cost de la gestió de residus i, a la vegada, un augment en el rebut que hauran d’assumir els veïns.

Alberto Rodríguez és tècnic de gestió de residus a la Comarca del Matarranya, i va explicar que «estes xarrades són sempre benvingudes. El primer objectiu és parlar en els usuaris, dialogar, explicar bé com funcione el ‘Porta a Porta’ i, d’esta manera, polir errors i resoldre els dubtes que puguen tindre en matèria de reciclatge». Unes xarrades que estan obertes a tots els veïns i a qui s’informarà d’un possible canvi en el calendari de recollida. Ara mateix, el ‘Porta a Porta’ es fa dilluns, dimecres, dijous i dissabte. «S’han valorant canvis de calendari, amb l’objectiu de reforçar moments de l’any concrets com l’estiu. Hem escoltat l’usuari, i ens ha dit que a l’estiu l’orgànica fa una mica de pudor i potser els dies de recollida (dilluns, dijous i dissabte) són insuficients», va recalcar Rodríguez. Tot i que la decisió no és definitiva, s’està estudiant fer el ‘Porta a Porta’ dilluns, dimecres, dijous i divendres, i convertir el dissabte en el dia de reforç de recollida durant els mesos d’estiu i els ponts de màxima afluència de visitants i segones residències.

Les xarrades també informaran sobre els grans canvis que supose la nova llei de residus, i que entre altres coses diu que els municipis inferiors als 5.000 habitants (per tant, tots els pobles del Matarranya) han d’arribar a un 50% de reciclatge en origen abans del 31 de desembre de 2023. Rodríguez va recordar que «els participants del ‘Porta a Porta’ poden estar tranquils, perquè en estos moments la taxa provisional de reciclatge de l’any 2022 se situe en el 59%. Per tant, amb el ‘Porta a Porta’ arribem i complim la llei». Una realitat diferent són els cinc municipis del Matarranya que no estan dins del projecte, i que a la vegada són els més grans de la comarca. A Queretes es va aplicar un cinquè contenidor, on se diposite l’orgànica de forma voluntària. En els millors casos, l’experiència fa pujar el reciclatge a un 38%. En aquells pobles on no es recicle l’orgànica, que són Vall-de-roures, Calaceit, Beseit i La Freixneda, els nivells de reciclatge baixen al 27%. Per tant, la solució per a reciclar i complir la llei passen per reduir la fracció RSU.

Una RSU molt més cara
La nova llei de residus s’ha traduït també en la creació d’un nou impost nacional que s’aplique des de l’1 de gener de 2023. «És una informació que detallarem a través d’estes xarrades, i que interesse molt als usuaris» perquè acabe afectant en la seua butxaca. A partir de 2023, cada tona que es deposite a abocador té un canon de 40 euros que cal sumar al cost d’entrada, de manera que si al Matarranya pagàvem 28,76 euros per tona de fracció RSU, ara n’estem pagant 68,76 euros. Això supose «un increment molt fort d’entrada», va recalcar Alberto Rodríguez, de forma que la gestió de la fracció RSU (tot allò que tirem a resta) pràcticament s’ha triplicat amb l’entrada del 2023. Rodríguez va especificar que tot i que «algunes comunitats veïnes estan pagant bastant més que natres», com ara la Comunitat Valenciana que pague 180 euros més ports per tota o Catalunya que n’està assumint 150 euros més ports, «l’increment és molt important». D’aquí que la solució passe per reduir la fracció RSU. I la millor manera de fer-ho és reciclant en origen la fracció orgànica.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans