Logotips d'organismes oficials

Aragó registra la primavera més càlida de tota la sèrie històrica

Al Matarranya ahir es va tancar la primavera amb tempestes localment fortes que van deixar més de 30l/m2 en algunes localitats

Temperatures i precipitacions a l'Aragó de l'1 de març al 31 de maig. | Foto: AEMET

L’estiu va començar ahir, concretament a les 16,58 hores, i segons les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), serà una estació càlida respecte a la mitjana d’altres anys i amb una precipitació una mica superior a la registrada en anys anteriors.

El delegat de la Aemet a Aragó, Rafael Requena, va repassar ahir en roda de premsa el comportament meteorològic de la primavera que ara acaba i va avançar el del pròxim estiu. Així, Requena va assenyalar que este trimestre (de l’1 de març al 31 de maig) ha estat “excepcional”, ha estat la primavera més calorosa de tota la sèrie històrica (des de 1961) amb una temperatura mitjana 1,7 °C més alta que la registrada fins al moment. “Les tres províncies han experimentat una pujada mitjana notable de temperatures”.

Per mesos, març va ser molt càlid i molt sec. “Va haver-hi dies en què ja es van aconseguir 30 °C i el mes va acabar amb anomalia positiva, concretament 2,2 °C per sobre de la mitjana”, destacava Requena, qui també va subratllar que “va ser el tercer març més càlid de la història, després dels registrats en 1997 i 2001. Quant a les precipitacions, estes van ser escasses, en zones no va ploure res”. Abril també va ser un mes molt càlid i extremadament sec. En el conjunt d’Aragó l’anomalia va ser de 2,7 °C per sobre de l’habitual.

Al maig les temperatures registrades van ser similars a les d’altres anys. Va ser a més un mes especialment sec, sobretot en la depressió de l’Ebre. No obstant això, en la primera quinzena de juny les precipitacions han estat les protagonistes. A Terol, per exemple, van caure 138 litres per metre quadrat, xifra que triplica la mitjana de precipitacions de tot el mes. “La primera setmana ja es va igualar la xifra del mes complet. A Saragossa i Osca en estos quinze dies es va aconseguir ja la precipitació mitjana de juny”, apunta el delegat de Aemet a Aragó.

La previsió per l’estiu

Per a l’estació que comença, Requena va augurar que a Espanya “les temperatures estaran per sobre del normal i les precipitacions, el més probable és que siguen una mica més altes de l’habitual, sent així un estiu càlid i amb precipitacions tempestuoses amb major freqüència”.

D’altra banda, ahir es donava per tancat l’episodi de tempestes freqüents amb una tarda de tempestes localment fortes. En les pluviòmetres que te l’agència estatal de meteorología al Matarranya es van resitarar xifres destacades, per exemple, a Valljunquera 34,2 l/m2, als Figuerals 13,8, a Mont-roig 11,8, al pantano de Pena 10,5 i 2,8 a Mitxavilla. Van ser unes tempestes irregulars i de carácter localment fort.

A partir d’avui comencen a pujar les temperatures i estes ja seran les pròpies de l’estiu. “Entrem en un període de tranquil·litat, almenys una setmana”, destacava el delegat de Aemet a Aragó. Així doncs, al menys fins al final de la setmana el protagonista serà el sol i les temperatures aniran in crescendo. Per a demà divendres tindrem els termòmetres entre els 28 i les 32 graus de màxima, segons el punt on en ens trobem de la comarca. Per tant, sembla que tindrem una nit de Sant Joan perfecta per celebrara berbenes a l’aire lliure.

Diumenge serà el dia més calorós, quan els termòmetres podrien enfilar-se de dia fins als 38 graus i les mínimes en algun punt no baixaran dels 20. Així que podríem tindre la primera nit tropical de la temporada. I si es confirmen les previsions sembla que no serà un fet puntual.

Redacció / M. J.
Mitjans