Logotips d'organismes oficials

El Matarranya estarà avui en alerta roja per altes temperatures

A la comarca es podria arribar a temperatures de fins a 42 graus

L'Agència Estatal de Meteorologia ha establert l'alerta roja per risc extrem d'altes temperatures al Baix Aragó - Terol. Foto: AEMET

Avui, dimarts 11 de juliol, arribarem a la cresta de la onada de calor, amb registres que podrien arribar a la comarca als 41 o 42 graus. L’Agencia Estatal de Meteorologia ha publicat un avís roig per altes temperatures a la nostra zona, entre la una de la tarde i les 9 de la nit. I no es descarta alguna tempesta de cara a la tarda. El vent, calent del sud, amb pols en suspensió i d’origen saharià, podria portar ratxes fortes.

Per a demà seguirem en plena onada de calor, però ja anirà de baixada. Està establerta l’alerta groga, amb temperatures màximes entorn als 34 i 36 graus. A partir de dijous, s’acaba oficialment l’onada de calor, però igualment seguirem amb temperatures molt altes per sobre dels valors habituals, entre els 33 i 36 graus de màxima i entre els 17 i els 20 per a les mínimes. Els models apunten a una nova pujada de les temperatures per al cap de setmana.

Davant esta situació meteológica diferents organismes han emès un seguit de recomanacions per a prevenir els efectes adversos per excés de calor:

-Beure aigua, sense esperar a tindre set. Evitant alcohol, cafè, te i begudes ensucrades
-Evitar exposicions perllongades a altes temperatures
-Si s’han de fer activitats físiques, fer-les en les hores de menys calor, a primera hora i de cara a la nit.
-Escull menjar lleuger, plats freds, com ensalades i fruita. Sense abusar de la sal i les grasses.
-Utilitza roba lleugera de colors clars i protecció solar, gorra i ulleres de sol
-Ventila en les hores de més calor i durant el dia abaixa les persianes.

Els primers indicis de l’excés de calor són: rampes, irritació de la pell o cremades, esgotament i temperatura elevada. En cas d’experimentar estos símpotmes cal buscar refugi a l’ombra o en un lloc amb aire condicionat. Prendre una beguda no alcohòlica fresca, descansar, prendre un bany o una dutxa amb aigua fresca i posar-se roba lleugera.

Si apareixen símptomes de gravetat, com a temperatura molt elevada, mal de cap, vòmits i pèrdua de consciència, intentar aconseguir assistència mèdica com més aviat millor, (acudiu a un servei d’urgències o truca als telèfons d’emergència 061 i 112). S’ha d’estar especialment alerta en la població de risc: persones majors de 65 anys o menors de 5 (sobretot bebés), embarassades, persones amb malalties prèvies, especialment les que pateixen del cor o d’alta pressió sanguínia o problemes intestinals o obesitat, o la gent que realitza treballs de gran esforç físic.

Risc roig per incendis forestals

I traslladem també l’avís del 112 Aragón Informa. El nivell d’alerta per incendis forestals a la nostra comarca passarà durant el dia d’avui de groc, a taronja i roig. Per este motiu, es recorda que no s’ha d’encendre foc ni realitzar al camp activitats que puguen ser motiu d’incendi. Este avís es fa extensiu a tota la setmana.

A més, el Servei de Seguretat i Protecció Civil del Govern d’Aragó insta també la població a extremar les mesures de precaució per a evitar generar un incendi forestal. En esta època està, en general, prohibit l’ús del foc en la muntanya i el seu entorn (cremes, barbacoes). A més, l’ús de maquinària que puga generar espurnes com a recol·lectores o radials i la manipulació de petards o focs d’artifici han de realitzar-se extremant les mesures de prevenció. Finalment, si es té un habitatge en un entorn forestal s’ha d’eliminar la vegetació seca i altres combustibles de l’entorn per a evitar que un incendi pugui afectar l’habitatge.

REDACCIÓ
Mitjans