Logotips d'organismes oficials

La DGA demane extremar les precaucions al monte en estos dies de risc extrem

El director general de Medi Natural i Gestió Forestal, Jorge Crespo, recorde les mesures de prevenció forestals en nivells d'Alerta Roja i Roja Plus

Este dimarts es va donar un incendi forestal al Barranc de Segarra, a Vall-de-roures, cremant 2 hectàrees. Foto: R. Lombarte

El director general de Medi Natural i Gestió Forestal al Govern d’Aragó, Jorge Crespo, va demanar este mateix dimarts en roda de premsa que es pospose sempre que sigue possible qualsevol activitat que puga comportar risc d’incendis en entorns forestals per les temperatures elevades d’estos dies. I és que al llarg d’esta setmana, principalment al sistema ibèric saragossà i al de la nostra província, s’ha assolit un Nivell d’Alerta per Incendi Forestal Roja. Per esta raó, el director general de Medi Natural i Gestió Forestal va parlar de les mesures de prevenció que enguany resulten aplicables, tant per al Nivell d’Alerta Roja com per a la Roja Plus. En esta línia, Crespo va incidir en la «necessitat d‘extremar les precaucions estos dies de risc generalitzat d’incendi i d’adaptar les activitats que cadascú faça al medi natural».

A més, Aragó està vivint enguany una campanya atípica d’incendis. En este sentit, el director general va assenyalar que «al març ja vam patir un gran incendi forestal a la província de Terol per l’incendi iniciat a la província de Castelló, a Villanueva de Viver, que va afectar els municipis d’Olba i Sant Agustí». Les condicions de sequera i temperatures altes van provocar un alt risc d’incendi generalitzat a Aragó, per la qual cosa va ser necessari activar en fase d’alerta el PROCINFO des de l’1 de maig. De fet, la primavera del 2023 ha destacat per uns registres històrics quant a dèficit de precipitació, ja que el març va ser el quart més sec des del 1961 i l’abril el tercer més sec per al mateix període. Pel que fa a temperatures, hi va haver una marcada anomalia càlida de temperatures, especialment els mesos de març i abril, mentre que el maig es va considerar normal amb tendència a càlid. «Per sort, la tendència s’ha invertit totalment, des de finals de maig i fins ben entrat el juliol», va considerar Jorge Crespo.

Des de Gestió Forestal van recordar que el ‘Nivell d’Alerta Roja’ a Aragó prohibeix encendre foc a espais oberts suspenent-se temporalment qualsevol autorització que es puga tindre per a ús del foc. També està prohibit encendre foc a les zones recreatives i d’acampada (incloses les zones habilitades per a allò), com també la introducció i ús de material pirotècnic en entorns forestals. A més, se suspenen les autoritzacions de proves esportives i actes públics que s’impulsen en entorns forestals, sempre que la resolució que les autoritze no hagi previst expressament les condicions concretes per a la seua celebració en este nivell d’alerta. Així mateix, està prohibit l’ús d’equips i de maquinària que puguen produir deflagracions, espurnes o descàrregues elèctriques a les muntanyes i àrees situades a 400 metros.

REDACCIÓ
Mitjans