Logotips d'organismes oficials

La Comarca recicle més de 1.000 quilos de càpsules de cafè en escassos vuit mesos

La iniciativa, que es va impulsar abans d'acabar 2022, arribe a totes les poblacions del Matarranya. L'objectiu passe per reduir la fracció RSU que va a abocador i que dispare el cost en la gestió de residus

Des de novembre de l’any passat, i marcant-se com a meta augmentar el reciclatge i reduir la fracció RSU, que és la que dispare el cost de gestió de residus, la Comarca del Matarranya té dos contenidors més en el seu sistema de recollida selectiva. Un d’ells, de color blanc, està destinat al material d’oficina. I l’altre està pensat per a les càpsules de cafè. Des de DIMSA, empresa pública que s’encarregue del reciclatge i la gestió de residus al nostre territori, han fet un balanç positiu de la recollida d’estes dos fraccions. De fet, i en escassos vuit mesos, el Matarranya ha arribat a reciclar més de 1.000 quilos en càpsules de cafè. Poca broma, si es té en consideració que el pes d’algunes varietats de càpsules és ridícul.

Alberto Rodríguez, que és responsable de la gestió de residus a Comarca, va explicar que «estem molt contents de la resposta dels veïns i visitants del nostre territori. Des de la Comarca mirem cada dia de quina manera podem millorar en el reciclatge per a preservar el medi ambient. Fa uns mesos vam apostar per recollir les càpsules de cafè. Molts negocis i moltes famílies tenen màquines de cafè i d’infusions en càpsula. I el resultat ens ha sorprès». En escassos vuit mesos, des de Comarca han preparat quatre viatges de residu, que s’han traduït en 1.000 quilos en càpsules. «El número total de càpsules el desconeixem. Però parlem d’un residu que no pese. Per tant, hem reciclat mils i mils de càpsules que d’una altra manera acabarien al RSU».

Des de DIMSA expliquen que «sempre estem pendents de qualsevol innovació en els sistemes de recollida selectiva». I de la mateixa manera que «s’ha fet amb TerraCycle per a reciclar bolis, típex, fluorescents o altres materials d’escriptura», en el moment que es va fundar Arecafé, entesa com a una aliança per a reciclar càpsules de cafè, «de seguida vam demanar participar-hi». Alberto Rodríguez va recordar que «a tots els municipis del Matarranya s’està aplicant este sistema de recollida», de forma que s’han distribuït contenidors per consistoris, oficines de turisme i altres instal·lacions municipals. Un nou residu que s’està separant del RSU i que està tenint bastanta acceptació, tant entre particulars com entre negocis de l’hostaleria.

 

El preu de no reciclar

L’estratègia de reciclar cada dia més i millor passe per reduir la fracció RSU, que és la que acabe a abocador. De fet, des de DIMSA van recordar que «hem de buscar totes les fórmules possibles per a reduir esta fracció». No només perquè contamine molt, sinó perquè «és la que més diners ens coste a tots». Rodríguez va afegir que «des de gener de 2023, i a causa de la nova llei de residus, tenim un canon de 40 euros per cada tona que enviem a abocador». Per tant, s’ha passat de pagar escassos 27 euros els 1.000 quilos a més de 72 euros, triplicant-se el cost. En estos moments, i a través del Porta a Porta, s’està reciclant l’orgànica en origen a tretze municipis del Matarranya, una fórmula que ajude a reduir (i molt) la fracció RSU.

Precisament, i en l’última sessió plenària celebrada a Comarca del Matarranya, es va aprovar una modificació pressupostària que es traduirà en l’adquisició d’un nou camió per a la flota de gestió de residus del Matarranya. Sobre el reciclatge, segons va dir el president de la Comarca, Fernando Camps, «entre els tècnics i l’equip de govern hem valorar comprar un camió més gran», sent conscients que l’entrega del nou vehicle pot tardar perfectament un any. Camps va explicar que la gestió de residus serà un dels grans reptes de la present legislatura, i va afegir que la Comarca del Matarranya està valorant impulsar un centre de transferències per optimitzar els viatges que en estos moments s’estan fent a Gandesa i a Alcanyís.

 

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans