Logotips d'organismes oficials

Lledó se subministre de l’aigua dels Bombers per la terbolesa de l’Algars

Des de l'ajuntament demanen voluntat política i finançament per a connectar la bassa que s'ha construït enguany i els dipòsits. D'esta manera, Lledó no haurà de patir més per les avingudes de l'Algars

La nova bassa de Lledó té una capacitat d'11.000.000 litres. Foto: NDM

Als desperfectes de la xarxa viària provocats pel temporal d’aigua, s’hi afegeixen els problemes vinculats amb el subministre d’aigua. De fet, alguns pobles del Matarranya, com Lledó i Calaceit, han declarat l’aigua de boca «no apta» per al consum humà per la terbolesa que baixe pels rius Algars i Matarranya, respectivament. A Lledó, en plenes Festes Patronals, s’han d’alimentar de l’aigua potable que els hi porten els Bombers de la Diputació. Una situació que no és nova, però que està generant bastant malestar entre la població. Fa uns mesos, Lledó va construir una bassa de 11 milions de litros, pensada precisament per a moments de sequera i per a pal·liar les fortes avingudes de l’Algars. La bassa està finalitzada de fa mesos, però quede pendent fer la conducció d’aigües fins als dipòsits. I ara, quan podien recórrer a ella, s’han trobat que els Bombers no tenen autorització per omplir els camions des de la mateixa bassa i agilitar tot el procés.

Tere Crivillé és l’alcaldessa de Lledó i va destacar que «ha plogut molt. Sisquera ho hagués fet abans. Ens hem trobat una bona riuada que fa baixar l’aigua del riu molt tèrbola». A Lledó «teníem el dipòsit ple. Però ara mateix només tenim capacitat per a un dia». Per tant, i en créixer tant el riu, «vam haver de tancar la captació de l’aigua i ens subministrem gràcies als Bombers». En el moment que amolle la terbolesa i els tècnics comarcals asseguren que l’aigua és apta per al consum de boca, «tornarem a beure del riu». Ara bé. Des de Lledó, la seua alcaldessa no va amagar cert malestar perquè no poden utilitzar la bassa que van aixecar este 2023. «L’aigua de boca és una qüestió prioritària. L’any passat, per fi ens van concedir un FITE per construir la bassa. La tenim completament acabada», i «l’estem omplint amb les mateixes bombes que tenim a la captació». Una aigua que és òptima per al consum humà, però que «per algun tecnicisme» ara els Bombers no poden utilitzar.

Des de Lledó van lamentar esta situació, i van demanar voluntat política per a resoldre la problemàtica de l’aigua de la població, entenent que «l’aigua és una necessitat vital per als pobles, per damunt de qualsevol altra». De fet, l’alcaldessa de Lledó va recordar que el projecte per a connectar la bassa i el dipòsit, el qual va presentar l’ajuntament en l’última convocatòria del FITE, «també ha estat denegat». Tere Crivillé va entendre que «no necessitem una inversió molt gran, però és un projecte urgent i prioritari per a Lledó. Fan falta unes bombes per a pujar l’aigua des de la bassa al dipòsit i uns 200 metros de conducció. I no exigim millores en parcs i jardins. L’únic que demanem és aigua de boca». Des de l’ajuntament van afegir que «el problema de l’aigua de Lledó té solució. Ara sol cal voluntat». El problema de terbolesa també el tenen a Arenys, que capte del mateix riu Algars. La diferència és que els dipòsits d’aigua d’esta població tenen una autonomia per a 10 dies.

Calaceit i Massalió
Al riu Matarranya també hi ha dos poblacions que han declarat l’aigua «no apta» per al consum humà. La primera d’elles és Massalió, on divendres va tornar a aparèixer un bacteri a les seues analítiques, desaconsellant-se beure i cuinar amb l’aigua de l’aixeta. De moment, la situació no està resolta. Avui continuaven amb l’avís, repartint-se aigua embotellada per a tots els veïns. A Calaceit, l’aigua també ha estat declarada no apta per al consum humà. En esta ocasió, un error de les sondes ha fet que la captació més superficial continués treballant durant la crescuda del riu Matarranya, entrant aigua bruta als dipòsits. Durant el matí s’ha procedit a netejar els dipòsits, i la previsió és recuperar la normalitat el més prompte possible. Calaceit té dos captacions al riu Matarranya. Una a escassos 3 metros i una molt més fonda a 30 metros de profunditat.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans