Logotips d'organismes oficials

La planta de tractament de purins de Vall-de-roures ja està produint biogàs

El conseller de Medi Ambient, Manuel Blasco va visitar les instal·lacions, que estan en fase de proves

Video Thumbnail
La planta de tractament de purins de Vall-de-roures està produint biogàs
La planta de tractament de purins de Vall-de-roures, propietat de l'Institut Aragonès de l'Aigua i gestionada mitjançant concessió al grup empresarial Arcoiris, ja està produint biogàs i, segons les previsions, en uns dies s'habilitarà la connexió a la xarxa per a la producció d'electricitat. Concre

La planta de tractament de purins de Vall-de-roures, propietat de l’Institut Aragonès de l’Aigua i gestionada mitjançant concessió al grup empresarial Arcoiris, ja està produint biogàs i, segons les previsions, en uns dies s’habilitarà la connexió a la xarxa per a la producció d’electricitat. Concretament, es farà mitjançant l’empresa Endesa.

Tot un exemple d’economia circular, va assegurar el conseller de Medi Ambient i Turisme, Manuel Blasco, que va visitar la setmana passada les instal·lacions, ara en fase de proves. “Tenim tres problemes, els bioresidus, les restes domèstiques i els purins de les granges i els convertim en fertilitzants, aigua per regar i energia elèctrica. És un exemple clar que el Matarranya és una de les comarques més equilibrades entre medi ambient i turisme“, va afegir Blasco. El Govern d’Aragó va invertir en el seu moment en estes instal·lacions més de 7 milions de fons públics i el grup Arcoiris hi ha destinat 2 milions d’euros més. Ara, després de més d’una dècada aturada, la planta comença a funcionar. “Donarem als nostres purins una circularitat”, va indicar, per la seua banda, el director gerent del grup Arcoiris, Juan José Moles, que va anunciar que en esta planta està previst que es gestionen també els residus orgànics domèstics de la comarca del Matarranya. Segons va explicar Moles, ja s’ha signat un preacord amb la Comarca del Matarranya perquè totes les restes orgàniques recollides a través del Porta a Porta i el Cinquè Contenidor vagen directament a esta planta com a matèria primera per a la producció de biogàs.

La concessió a l’empresa Bioselval Gestió Mediambiental es va atorgar el 2021 per un període inicial de vint anys, prorrogables fins a 25 anys. La capacitat de gestió de la planta és de 21.800 tones cada any de bioresidus i 141.500 tones cada any d’altres subproductes. La planta transformarà este residu en energia. “Com que al territori no hi ha canalitzacions de biogàs, l’única manera de donar-li una sortida és convertir-lo en electricitat a través d’un motor de combustió”, va explicar Albesa. Però des del Grup Arcoris, en un futur, tenen la intenció de complementar les instal·lacions actuals amb una planta que puga comprimir i liquar el biometà per fer-lo servir com a biocombustible per a la descarbonització de les grans indústries. Actualment, a la planta hi estan treballant tres persones, però quan estiga a ple rendiment hi haurà fins a 5 empleats. Segons apunten des de l’empresa gestora, “es tracta d’una planta amb un sistema molt mecanitzat”.

En relació amb l’altra planta de gestió de purins amb què compta la comarca del Matarranya, situada a Pena-roja de Tastavins, i que actualment està fora de servei, el conseller no va avançar quan es podria posar en marxa.

MARTA JIMÉNEZ/REDACCIÓ
Mitjans