Logotips d'organismes oficials

Un taller d’aprenentatge recuperarà diferents espais de pedra en sec del Territori Sénia

El secretari d'estat per al Repte Demogràfic, Francesc Xavier Boya, va visitar Pena-roja i el seu espai d'oliveres mil·lenàries, on s'està actuant a través d'este taller

Video Thumbnail
Un taller d'aprenentatge recuperarà diferents espais de pedra en sec del Territori Sénia
A través d'un taller d'aprenentatge que formarà set alumnes en la tècnica de pedra en sec, la Mancomunitat de la Taula del Sénia recuperarà diferents espais de la seua àrea d'influència. El taller en qüestió va començar fa unes setmanes i suposarà una inversió de més de 126.000 euros que arriben pro

A través d’un taller d’aprenentatge que formarà set alumnes en la tècnica de pedra en sec, la Mancomunitat de la Taula del Sénia recuperarà diferents espais de la seua àrea d’influència. El taller en qüestió va començar fa unes setmanes i suposarà una inversió de més de 126.000 euros que arriben procedents de la Secretaria General per al Repte Demogràfic, depenent del Ministeri de Transició Ecològica. Precisament, este dijous 18 d’abril, el secretari d’estat per al Repte Demogràfic, Francesc Xavier Boya, va fer una visita institucional a este taller d’aprenentatge, coneixent diferents pobles catalans, valencians i aragonesos que integren el Territori Sénia. La visita va començar a Freginals, per a seguir pel Rossell i Herbers, i es va tancar a Pena-roja. Al Matarranya, el secretari d’estat va conèixer el racó de les oliveres mil·lenàries que s’està creant al poble, i on estos dies està intervenint el taller d’aprenentatge, recuperant parets de pedra en sec i creant un camí empedrat per a entrar a este espai.

En declaracions a matarranya.media, Boya va concretar que “amb els amics de la Taula del Sénia i els alcaldes de diferents municipis hem estat visitant el taller per a recuperar els marges i murs de pedra seca”. Un taller que està formant en un ofici i unes tècniques que “estan en desús”. D’aquí que “existia certa por de que es perdés tot este coneixement ancestral del treball amb la pedra i de la protecció de marges”. El secretari d’estat va valorar esta reunió de treball, gràcies a la qual “hem conegut també la dinàmica de treball de la Taula del Sénia, una magnífica experiència” que demostre “com es pot col·laborar més enllà de les províncies i de les autonomies a través de projectes que interessen a tots”. En el cas de Pena-roja, este taller s’està encarregant d’aixecar diferents parets de pedra en sec on descansen algunes de les oliveres mil·lenàries que es van catalogar en el seu dia. Un projecte que continue el treball que la passada legislatura va començar gràcies a la Diputació Provincial, que en dos anualitats va aportar diners per adequar estos bancals.

Ricardo Blanch és l’alcalde de Pena-roja, i va explicar que “a través d’este taller el que farem és tornar els portells que s’havien fet”. L’alcalde va recordar que gràcies a la Taula del Sénia “hem pogut recuperar este espai, que el teníem molt abandonat”. Una tècnica, la pedra en sec, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i que entre tots hem de posar en valor. Blanch va destacar que a través d’esta visita “s’ha pogut veure la diferent classe de pedra que tenim a cada territori. Venim d’Herbers, on els marges es fan en una classe de pedra. Aquí tenim una pedra diferent. I al Rossell, igual”. Per tant, “el professor ha ensenyat a fer paret als seus alumnes amb els recursos que tenien a cada poble”. En el cas de Pena-roja, el taller s’estarà tres setmanes, i des de l’ajuntament habilitaran un nou accés per a entrar en tractor perquè es puguen llaurar els bancals i també s’aniran recuperant i podant les oliveres. A la recepció de les autoritats també estaven presents el regidor Avelino Bel i el regidor de la Taula del Sénia a Pena-roja, Juan Carlos Anglés.

Oficis en extinció
Des de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, la seua gerent, Tere Adell, va afegir que “este taller ix d’un ajut que demanem al Ministeri de Transició Ecològica, i en el que volem posar en valor la pedra seca al territori”. Però al mateix temps “volem formar gent que puga recuperar els murs de pedra en sec” i, qui sap, dedicar-se a un ofici que està en perill d’extinció. De fet, Adell va reconèixer que “un dels grans problemes que hem tingut és trobar un professor que puga donar estes classes. Sí que trobem gent major que sap fer parets, però és un ofici que pràcticament s’està perdent”. Tot té una explicació. “L’activitat agrícola i ramadera està en declivi, i s’ha produït una modernització dels processos agrícoles que fa que les construccions de pedra en sec no tinguen un ús específic”. Però “tenen la seua importància”, va afegir Adell. I és que “a banda que estèticament és molt bonica per al paisatge, la pedra en sec té funcions” vinculades a l’erosió, la humitat de la terra i la conservació de la biodiversitat.

A la visita de Pena-roja, i acompanyant el secretari general de Repte Demogràfic, va estar també la representant de Valderrobres a la Taula del Sénia, Sara Romeo, així com els alcaldes i alcaldesses d’Herbers, Castell de Cabres i Vallibona, que són Dani Pallarès, María José Tena i Juanjo Palomo, respectivament. També va assistir-hi Jaume Antich, president de l’associació Territori Sénia. El president de la Taula del Sénia i actual alcalde de Godall, Alexis Albiol, també va participar en algunes de les visites de camp que es van fer al llarg d’esta intensa jornada.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans