Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe convoque una concentració per a mostrar la seua oposició al Clúster Maestrazgo

Faran una performance dissenyada per l'artista May Serrano i comptaran amb la presència de veïns de Castelló i Guadalajara, territoris que porten anys convivint amb projectes eòlics

Joaquín Gargallo i Ernesto Romeo, durant la roda de premsa. Foto: Teruel Existe

El moviment ciutadà Teruel Existe ha fet una crida al territori per la defensa del paisatge, demanant-ne la implicació «perquè les renovables s’instal·len amb sentit comú i no amb el de l’especulació». Així ho van traslladar Ernesto Romeo, portaveu del grup d’Energia i Medi Ambient del moviment ciutadà, i Joaquín Gargallo, ramader i regidor a Mosquerola, en una roda de premsa en la que van oferir informació sobre la jornada ‘Salvemos el Maestrazgo. ¡Teruel así no!’, i que han convocat per a este dissabte 1 de març a Terol. Al respecte, van traslladar que «el Maestrat és un patrimoni de tots». Per això van apel·lar tots els terolencs i especialment els de capital a esta cita en concret «per a defensar la nostra terra». Van convidar totes les persones que reivindiquen una ordenació en la implantació de renovables i especialment la protecció del Maestrat a assistir a la concentració convocada a les 12.30 hores a la plaça de Sant Joan de Terol este dissabte. Allí s’organitzarà una performance dissenyada per l’artista de Terol May Serrano. «Serà una performance molt gràfica i pretenem que es pugue replicar a altres llocs del país on també pateixen esta invasió de macro centrals de renovables», va considerar Romeo. A continuació es llegirà un manifest.

Eixe mateix dissabte per la tarde s’ha organitzat una taula rodona que se celebrarà a les 16.30 hores al Casino de la capital, on es donaran cita diversos participants, com ara la presidenta d’APUDEPA (Acció Pública per a la Defensa del Patrimoni Aragonès), Belén Boloqui, que és historiadora i catedràtica. També oferiran el testimoni alguns veïns de les províncies veïnes de Castelló i Guadalajara que conviuen amb aerogeneradors des de fa dècades. De fet, Romeo va recordar que «ens explicaran com han influït de debò els molins en estos territoris i com no han aconseguit canviar el destí d’eixos llocs i només han servit per a despoblar els seus pobles i atraure cada vegada més grans plantes de renovables». A la taula hi participarà també Joaquín Gargallo, que és ramader afectat pel Clúster Maestrazgo, i membres d’ALIENTE (l’aliança de l’Energia i Territori), entitat que agrupe més de 200 plataformes lluitant «contra la implantació desordenada, colonialista i especuladora de renovables a diferents punts del país». En acabar les seues intervencions, s’obrirà un col·loqui per a totes aquelles persones que vulguen expressar com se senten davant d’esta situació. Ahir mateix es va fer una primera acció en esta direcció.

Per la seua part, Joaquín Gargallo va defensar que «els projectes de macro renovables han accelerat la despoblació als municipis del Maestrat i Els Ports de forma molt substancial. De fet han tancat dos escoles enguany, i el turisme no s’ha pogut desenvolupar». En una mateixa direcció, i en una entrevista concedida a este mitjà, es va pronunciar fa uns dies la plataforma No a la MAT Els Ports. Davant d’esta realitat, Gargallo va cridar a la reflexió. «Si hem de canviar el nostre model econòmic davant d’un que funcione, amb persones que tornen als pobles, fins i tot llançant-hi el projecte de vida…», acatar el Clúster Maestrazgo «no és el més adequat, perquè ens tocarà anar-nos-en de la nostra terra, que és el que pretén fer la promotora». De fet, Gargallo va criticar els «publireportatges» que impulse la CIP (la Copenhagen Infraestructure Partners), on parle d’expropiacions com a «mer tràmit» quan les expropiacions són «un procés complex i llarg». Des del moviment van afegir que el que busquen «estos reportatges barrejats entre notícies» per a confondre és «fer pressió perquè firmem, donant a entendre que està tot fet, quan no és exactament així. Sabem que hi ha una bona part de propietaris que no firmaran, i natres com no podia ser d’una altra manera, els ajudarem».

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Ernesto Romeo, del moviment ciutadà Teruel Existe, sobre l’acció prevista dissabte i sobre les últimes informacions relacionades amb la política energètica:

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans