Logotips d'organismes oficials

Els ajuntaments ja han començat a rebre l’avançament del 90% dels tributs recaptats per la Diputació

En total són més de 24 milions d'euros que donaran liquiditat a la tresoreria dels municipis

La quantitat avançada als ajuntaments respon a una estimació del que es recaptarà. / Foto: M. Jiménez

Els ajuntaments terolencs han començat a rebre en els seus comptes corrents l’avançament dels tributs que la Diputació de Terol els recaptarà al llarg de l’any. En total, són més de 24 milions d’euros (24.186.633,06) que pretenen millorar la liquiditat de la tresoreria dels consistoris, aprofitant els més de 40 milions d’euros estalviats per la Diputació i que no poden ser gastats pels condicionants en la despesa pública que imposa la Llei d’Estabilitat Pressupostària (2/2012). D’aquesta forma, els diners estalviats no es gasten però sí que s’utilitza en forma de préstec amb l’objectiu principal de facilitar el funcionament diari dels ajuntaments, competència principal de les diputacions provincials.

El president de la Diputació de Terol, Manuel Rando, va assegurar que “tindre aquests diners a l’inici de l’any pot facilitar accions dels ajuntaments, moltes vegades limitats per haver de complir amb els tancaments d’exercici quan els diners que recapten els acaba d’arribar o encara no ha arribat”. La quantitat avançada als ajuntaments respon a una estimació del que es recaptarà enguany tant amb l’impost de Béns immobles Cadastrals, rústic i urbà, com amb l’Impost d’activitats Econòmiques en el seu tram provincial i, a final d’any, es liquidarà la diferència amb les xifres reals en un últim pagament. D’aquesta forma, les quantitats que reben els consistoris d’una sola vegada van des dels més de dos milions i mig d’euros dels municipis més grans de la província als poc més de 3.000 euros que reben els més xicotets.

En el cas de Terol capital, rebrà per aquesta fórmula més de 5,5 milions d’euros. “És una forma legal i, considere, molt adequada d’aprofitar la sobre liquiditat de les institucions públiques a causa de l’aplicació de la Llei Montoro, que esperem puga ser modificada o derogada al més prompte possible”, va apuntar el president de la Diputació de Terol. A més, Rando va recordar que “donar més liquiditat als ajuntaments és un dels objectius principals d’aquest equip de govern, perquè creiem que molts dels grans problemes d’aquesta terra es podrien alleujar amb major autonomia de les institucions que millor saben el que necessita cada municipi”.

En aquest sentit, els pressupostos de la Diputació de Terol ja han incrementat altres instruments per a millorar el finançament dels ajuntaments. Com la Caixa de Cooperació, que permet demanar a la institució provincial préstecs a cost zero i condicions de devolució avantatjoses, i ha augmentat en els pressupostos del 2020 des dels 100.000 euros als 5 milions. En l’últim ple es va aprovar un nou reglament que permetrà als consistoris demanar préstecs de fins a 150.000 euros en lloc del màxim de 18.000 que existia prèviament.

“Ja únicament ens falta la quarta mesura que ens havíem proposat, que és augmentar els fons del Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (FIMS). Sabrem la quantitat concreta en unes setmanes, en funció dels romanents”, va dir Manuel Rando. A més, en aquest mes de març està previst aprovar el repartiment de fons del Pla de Concertació, dotat amb 3.300.000 euros, i el Pla d’Ocupació, que permetrà invertir 1.800.000 euros, 300.000 més que l’any anterior, en mà d’obra a través dels ajuntaments.

REDACCIÓ
Mitjans