Logotips d'organismes oficials

Consum Aragó continua atenent consultes per telèfon i ja ha resolt 139 en la primera setmana de l’Estat d’Alarma

Des de la Direcció General de Protecció de Consumidors i Usuaris recorden que no s'ha de compartir informació sospitosa i s'ha d'acudir sempre a les fonts oficials

Les majoria de consultes tenen a veure amb la cancel·lació de serveis, de vols, viatges i vacances. / Foto: NDM

La Direcció General de Protecció de Consumidors i Usuaris continua treballant aquests dies via telefònica i telemàtica per a recollir els dubtes, qüestions i preguntes dels aragonesos relacionades amb el consum, així com les denúncies d’aquells serveis que es consideren fraudulents. En la primera setmana des que es va decretar l’Estat d’Alarma, s’han notificat 139 peticions d’informació, el 67% de les quals es van realitzar per telèfon.

Sobre les tipologies d’aquesta mena de consultes, el director general de Protecció de Consumidors i Usuaris, Pablo Martínez, recalca que “tenen a veure amb la cancel·lació de serveis, de vols, viatges i vacances, però també aspectes que afecten la vida quotidiana dels consumidors com els subministraments d’electricitat, gas, telecomunicacions o qualsevol altre servei que s’haja pogut veure afectat per aquesta situació que viu el país”. En concret, el 15,83% es referien al sector turístic, el 14,39% a telecomunicacions i un altre 14,39% a transports. Algunes altres procedeixen de ciutadans de fora de la Comunitat Autònoma que havien reservat allotjaments a Aragó o d’aragonesos que resideixen a l’estranger.

Quant al perfil del reclamant aquests dies, és un home en el 58% dels casos, amb una edat compresa entre els 40 i els 52 anys. El tipus de peticions que s’estan resolent són consultes en un 57%, reclamacions en un 35% i la resta corresponen a queixes i denúncies.

Des de la Direcció General de Protecció de Consumidors i Usuaris se’ns recorda, igualment, la importància de compartir solament informació de fonts fiables i respectar les pautes marcades pels organismes oficials en aquesta situació excepcional. “Cal tindre especial precaució davant les cadenes de missatges i en els correus electrònics, perquè a vegades aquests missatges s’empren per a difondre faules o fins i tot virus informàtics, phishing i altres arxius fraudulents”, indica Pablo Martínez.

També s’ha habilitat un espai en la pàgina web del Govern d’Aragó amb informació actualitzada sobre les mesures de caràcter extraordinari impulsades pel Govern en matèria econòmica i social. Aquestes són:

1. Moratòria pagament d’hipoteques: Totes les persones que hagen vist reduïts els seus ingressos o hagen perdut les seues ocupacions pel Coronavirus podran ajornar el pagament de la seua hipoteca.

2. Subministrament d’aigua, gas i llum garantit per a famílies vulnerables i en risc d’exclusió social.

3. S’interrompen els terminis de devolució dels productes comprats per qualsevol modalitat durant l’estat d’alarma o les seues possibles pròrrogues. Això inclou els productes comprats bé presencialment o ben online.

4. Es prorroga durant un any la validesa dels DNI que caduquen a partir de la declaració de l’estat d’alarma.

5. Si eres beneficiari del Bo Social d’electricitat i et venç abans del 15/09/2020 es prorroga automàticament fins a aquesta data, no has de sol·licitar-lo de nou. (Recordem que per a acollir-se al Bo Social cal disposar de subministrament amb comercialitzadora de referència en el mercat regulat, tarifa PVPC).

6. Es congela la TUR de gas natural per als dos pròxims trimestres. (D’aplicació per als subministraments de gas natural amb comercialitzadora de referència en el mercat regulat, tarifa TUR).

7. Es congela el preu dels GLPs (butà) envasaments i per canalització per als pròxims 6 mesos.

8. Se suspenen les portabilitats de telèfons mòbils i fixos.

9. Tots els usuaris de menjador escolar rebran compensacions durant el període que dure l’estat d’alarma.

10. El servei de les ITV queda temporalment suspés a Aragó.

Els consumidors que requerisquen informació o vulguen denunciar crides, sites o informacions fraudulentes poden posar-se en contacte amb Consum Aragó a través dels serveis centrals: 900 12 13 14 (des de qualsevol telèfon fix), 976 71 56 10, 976 71 22 47, 976 71 56 12 o al servei provincial de Terol: 978 65 40 10.

O al correu electrònic: consumo.doc@aragon.es i en les xarxes socials (Facebook i Twitter) @ConsumoAragon

REDACCIÓ
Mitjans