Logotips d'organismes oficials

Els ancians de la residència de Calaceit ja poden rebre visites

Des del dia 11 de març el centre assitencial es va mantenir tancat de l'exterior i només hi podien accedir-hi els treballadors

Alguns familiars ja han pogut veure als seus residents en unes trobades que han estat molt emotives. / Foto: NDM

Com sabem, les residències d’ancians han estat un dels principals focus de contagis per la COVID-19 arreu del país. Al Matarranya, el centre de Vall-de-roures es va veure greument afectat però, per contra, la residència Sant Roc de Calaceit s’ha mantingut sense cap cas positiu.

Tot i així, tal com marcava el protocol d’Inspecció del govern espanyol, es van haver de prendre mesures excepcionals. Encara que no es va tenir que aïllar a ningú, la normativa senyalava que calia tenir habitacions habilitades per poder aïllar positius, en cas que se’n detectessen. Així, es van bloquejar dues habitacions en esta finalitat, acció que va comportar que alguns residents haguessin de canviar de cambra.

A més, es van extremar les mesures de desinfecció, netejant de manera habitual les sales i els propis ancians. I és que les característiques del centre van fer que fos impossible mantenir les distàncies de seguretat, especialment en els residents amb disminucions cognitives. Per a pal·liar-ho no només es va extremar la neteja sinó que, a més, tots els professionals van prendre mesures excepcionals que van afectar la seua vida quotidiana. “Ni tan sols anàvem a comprar. Demanàvem a algun familiar o amic que fes la compra per natros i ens ho deixaven a la porta”, va explicar Inma Gasulla, directora de la residència.

Paral·lelament, es van fer més activitats de les usuals per a que la gent gran mirés menys la televisió, on constantment apareixien noticies sobre la COVID-19. A més, cada setmana es feien videoconferències amb els familiars per a animar-los una mica. D’altra banda, davant la preocupació dels familiars, es va creure necessari crear un grup de WhatsApp on diàriament s’actualitzava l’estat de la residència i dels ancians.

Amb el desconfinament, l’equip del centre es va reunir per estudiar com gestionar l’evolució del protocol. “Vam creure que ja podien programar-se algunes visites per animar als residents i tranquil·litzar als familiars, sempre mantenint les mesures de seguretat”, va comentar Gasulla. Continuà: “hi ha una sala que disposa d’una finestra gran, de manera que els familiars estaven fora i els ancians dins, permetent la distància de seguretat però, alhora, podent-se veure”.

I és que des de l’11 de març les famílies i els residents no tenien contacte. “Als iaios no els vam avisar, així que han tingut esta sorpresa que els ha animat moltíssim. Ha estat molt emotiu”, va concloure la directora.

SABINA COLOMÉ
blank Mitjans blank