Logotips d'organismes oficials

El préssec de Massalió calcula unes pèrdues del 70% de la collita

La pedregada d'este dimecres va deixar al seu pas grans danys per a la principal font d'economia de la localitat

Los fruits de l'horta de Massalió van quedar completament devastats / Foto: NDM

La gran pedregada que va passar pel Matarranya ahir va deixar al seu pas incomptables pèrdues. El sector de l’agricultura és el més damnificat 24 hores després que este dimecres gran part del Matarranya i el Baix Aragó patiren l’efecte de l’alerta taronja per pluges que havia informat l’Agència Estatal de Meteorologia hores abans.

En tan sols unes hores es van registrar ràfegues de vent de fins a 116 km/h en punts del nord del Matarranya com a Massalió, on les collites han sigut la principal pèrdua per a l’horta de la localitat. L’economia d’este municipi, que va acumular en només uns minuts 14.6 mm d’aigua en forma de pluja i pedra, subsistix en gran part gràcies a les collites estives del préssec. Una collita que començava este mes de juny i que enguany ha quedat minvada quasi per complet. La precipitació en forma de pedra va deixar al seu pas desenes de fruits inaprofitables. Gran part de la fruita va quedar picada; una altra, directament va ser arrasada per la tempesta.

Tan sols unes setmanes d’abans la collita d’enguany es preveia molt fructífera per a la localitat. La gran quantitat de precipitació acumulada durant el primer trimestre de 2020 i les condicions climàtiques fins al moment havien deixat entreveure una campanya que colliria entorn als 2 milions de quilos a la localitat. “Serà una campanya molt bona si no pedrega, la qualitat serà impecable”, explicava fa tan sols unes setmanes a este mitjà el president de la Cooperativa San Isidro de Mazaleón, Gregorio Celma. La sort no ha corregut del seu costat. Tan sols uns dies després, el treball de les desenes d’agricultors que formen esta cooperativa s’ha vist minvat. No han sigut poques les veus que s’han alçat demanant millors cobertures per al món rural, l’agricultura i la ramaderia. “Estem treballant tot l’any perquè en mitja hora tot el nostre treball es tire per terra. Depenent de les asseguradores, que mai estan de la nostra part, podrem compensar els gastos”, va assegurar Celma.

La primera varietat del préssec d’esta cooperativa començava a recollir-se en les pròximes setmanes a causa de la favorable climatologia d’esta temporada. “Tota esta varietat ja la donem per perduda al complet”, va afirmar Celma. L’afectació en altres varietats que es recullen cap al mes d’octubre variaran segons el peritatge. A pesar que els agricultors estan a l’espera que es realitzen els pèrits, es calcula una pèrdua del 70% de la campanya després de valorar els danys de la superfície afectada.

La principal problemàtica d’enguany per a la Cooperativa era la falta de personal. Un fet que es pal·liarà, ja que la quantitat de quilos de fruita recollida serà molt de menor.

PAULA VIVER
Mitjans