Logotips d'organismes oficials

Perforen i desvien la tuberia principal de Fondespatla quasi desabastint a la població

La Guàrdia Civil busque als autors del delicte que no es descarta que siguen de la zona

La perforació es va trobar entre el pinar tapada amb pedres, rames i fang / Foto: NDM

La falta d’aigua en els municipis és una recurrent tots los estius. Una falta que enguany no s’ha vist greument afectada a causa de les grans precipitacions durant la primera meitat de 2020. Tot i això des de dimecres passat 1 de juliol els membres de la corporació municipal de Fondespatla van detectar baixos els nivells dels depòsits que proveïxen a la localitat. Després d’hores de buscar i de rastrejar, finalment es va detectar una perforació i desviament en la tuberia principal de la localitat que bomba el subministrament des del Mas de Parisi als depòsits municipals.

Fondespatla compta amb dos depòsits d’aigua canalitzats des dels pous del Mas de Parisi que bomben l’aigua gràcies a l’energia elèctrica i les noves instal·lacions d’energia solar i que subministren a la localitat i a les seues ramificacions. “Al principi no ens va estranyar que els depòsits estigueren en baixos nivells a causa de l’arribada de gent al poble i l’obertura de piscines, però dies més tard vam veure que els nivells no es recuperaven”, va assegurar l’alcaldessa de la localitat, Carmen Agud. Així, el Consistori va prendre la decisió de bombejar amb major rapidesa amb energia elèctrica. Fet que tampoc va tindre resultat. L’Ajuntament va rastrejar el recorregut de la tuberia a peu per a detectar qualsevol possible fugida. “La sorpresa va ser quan entre el pinar van trobar la perforació de la tubería tapada amb pedres, rames i fang”, va explicar Agud.

Per a la perforació de la canyería, es calcula que els autors haurien estat hores cavant per a donar amb el conducte i que possiblement coneixerien el recorregut d’esta, pel que no es descarta que la seua procedència siga pròxima a la mateixa localitat. A més, es va realitzar el desviament de l’aigua amb materials professionals que asseguren que no són de fàcil accés a ferreteries convencionals.

Entre els objectius d’esta transfusió il·legal d’aigua podria estar el proveïment de plantacions il·legals, el fet de desabastir a la població de la localitat o un possible atemptat contra la salut pública per contaminació d’aigües, que en este cas, podria ser castigat amb entre 2 i 6 anys de presó. Milers de litres i metres cúbics d’aigua de Fondespatla s’han malgastat durant estos dies. “Els danys han sigut considerables. Hauria pogut ser un acte molt perillós per a la població”, 

Encara que els fets van ocórrer passat cap de setmana i l’Ajuntament va preferir que l’assumpte no transcendira per a no alarmar a la població, ara la corporació ha decidit denunciar socialment el succés. “El més lògic seria que es reconegueren els fets davant l’Ajuntament. El nostre objectiu no és que ningú vaja a presó”.

REDACCIÓ
Mitjans