Logotips d'organismes oficials

Els municipis del Matarranya continuen apostant per la il·luminació LED

Els carrers de Queretes i Fórnols lluïxen ja les noves lluminàries que suposaran un gran ahorro energètic

Video Thumbnail
Canvi llum led Queretes
La millora en la qualitat de la il·luminació local i l'ahorro energètic que suposa la instal·lació de LED són els principals motius pels quals cada vegada més localitats decidixen substituir la il·luminació tradicional per la nova tecnologia. Durant els últims dies l'Ajuntament de Queretes ha conclò

La millora en la qualitat de la il·luminació local i l’ahorro energètic que suposa la instal·lació de LED són els principals motius pels quals cada vegada més localitats decidixen substituir la il·luminació tradicional per la nova tecnologia. Durant els últims dies l’Ajuntament de Queretes ha conclòs els treballs de substitució del cablejat i instal·lació d’esta nova lluminària gràcies a una subvenció europea pertanyent al Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER).

Les noves lluminàries no afectaran estèticament el centre històric del municipi gràcies a la conservació de llums de forja a les que se’ls han retirat les mampares de cristall per a oferir una major qualitat. A altres zones de la localitat, com al tram de la A-1413 que unix Calaceit amb Vall-de-roures s’ha optat per faroles. En total, el canvi ha suposat una inversió de quasi 250.000, dels quals la subvenció ha pagat el 50%. La substitució de la xarxa de cablejat elèctric ha sigut el procés més complex, ja que “sempre havia sigut una tasca problemàtica”, va admetre el primer edil de Cretes, Fernando Camps.

Un canvi que també ha seguit la localitat de Fórnols, que porte mesos substituint les lluminàries de la localitat i que també ha adaptat les noves llums LED al centre històric. La localitat comptarà amb la nova il·luminació gràcies a dos subvencions procedents del Grup d’Acció Local Baix Aragó – Matarranya i el Fons d’Inversions de Terol. Dos ajudes que sumen un total de 40.000 euros i que han escomés els treballs de manera independent en dos fases diferents. “Les limitacions de Fórnols i, en general, dels pobles xicotets és la substitució de les lluminàries és difícil d’escometre amb autonomia”, va assegurar Daniel Ferrer, alcalde de Fórnols.

Estes noves tècniques i modalitats lumíniques eviten la contaminació lumínica gràcies a una llum més blanca i orientada en vertical cap al sòl, la qual cosa diferix de la il·luminació tradicional que abastava un radi més ampli.

REDACCIÓ
Mitjans