Logotips d'organismes oficials

La DPT aprova una proposta que demana al Govern d’Espanya un fons per a les entitats locals

La iniciativa part d'una proposta presentada pel PP per crear un fons que tingui en compte el cost de prestar els serveis

Imatge d'arxiu d'un ple telemàtic. | Foto: NDM

La Diputació de Teruel va aprobar el passat dilluns 14 de setembre en un ple extraordinari una proposta presentada pel Partit Popular que insta el Govern d’Espanya a respectar l’autonomia de les entitats locals, i que ha estat esmenada pel PAR perquè es creo un fons incondicionat que tingui en compte el cost de la prestació dels serveis en el medi rural. Una iniciativa que, tal com ha valorat el portaveu del PP en la DPT, Carlos Boné, “deixava constància que consideraven a les entitats locals com a menors d’edat”. “Ens indicaven on havíem de gastar una part dels nostres romanents i no ens deixaven decidir als ajuntaments, els que coneixem més de prop la realitat dels nostres municipis, a on els havíem de dirigir després de molts anys d’esforç per a poder obtenir aquests fons”, ha complementat.

La proposta ha tirat endavant amb el suport del PP, PAR, Ciutadans i Ganar i l’abstenció dels vuit diputats del PSOE. Els socialistes han justificat el sentit del seu vot pel seu malestar davant la proposta original presentada pel PP i perquè finalment el Ministeri de Hacienda ha anunciat un nou decret que tornarà a possibilitar a la Diputació de Terol l’ús del superàvit i els romanents per un valor de 18,5 milions d’euros.

El Partit Popular havia sol·licitat la celebració d’aquest ple extraordinari per a fixar posició, deia la sol·licitud, sobre el rebuig al Reial decret llei 27/2020 de 4 d’agost, de mesures financeres de caràcter extraordinari i urgent, que finalment no va ser aprovat en el Congrés dels Diputats la setmana passada.

En el debat plenari, el Partit Popular ha acceptat retirar els punts 1 i 2 de la seua proposta i ha mantingut el 3, que diu “Instar el Govern d’Espanya a respectar i garantir l’autonomia que la Constitució espanyola i les lleis atorguen a les entitats locals per a la gestió dels seus recursos, i que el Ministeri de Hacienda compleixi amb la totalitat de l’acord consensuat per totes les forces polítiques, inclòs el Partit Socialista, en el si de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies”.

El Partit Aragonès ha presentat l’esmena amb l’objectiu d’aconseguir el consens del major numero de forces polítiques i pensant a fer costat especialment als petits ajuntaments. Esta ha estat acceptada pels populars de manera que la proposta final recull “instar el Govern d’Espanya a la creació d’un fons incondicionat per a les entitats locals que tingui en compte no sols el nombre d’habitants sinó també el cost dels serveis en la prestació d’aquests en el medi rural”.

 

Escoltar als ajuntaments

Boné ha sol·licitat al seu torn que el Govern central “escolto als ajuntaments” perquè en l’actualitat “seguim amb 0 ajudes” en esta realitat complexa derivada per l’alerta sanitària. És per això que ha demandat al Partit Socialista i a Unidas Podemos que prenguin com a base este document perquè “recollia les reclamacions de les entitats locals”.
En este acord es possibilitava que els ajuntaments que tinguessin romanents poguessin invertir-los segons el criteri de cada municipi, a més de contemplar ajudes per a compensar la reducció dels ingressos i l’augment de les despeses. “Entenem que aquest és el camí”, ha resumit Boné.

També ha precisat que este assumpte “continua tenint interès” perquè, malgrat haver-se rebutjat el decret llei, el problema “continua sent present als ajuntaments”. Segons ha lamentat, “continuem estant sense ajudes i és necessari fer costat a l’administració local”.

 

Polèmica entre PP i PSOE per no convocar el ple fins a l’últim dia legal

El portaveu del PP en la DPT també ha tingut paraules per a criticar les formes emprades pel màxim responsable de la institució, dilatant el debat fins a l’últim dia quan podia haver celebrat la sessió abans del passat 10 de setembre. “En política no sols cal complir els terminis sinó que també cal debatre les propostes dintre del termini i en la forma escaient”, ha afirmat.

Sobre este tema, tal com ha detallat, “si no li sembla important debatre sobre l’ús dels 30 milions d’euros que té estalviats aquesta Diputació o de la sol·licitud d’ajudes a les entitats locals, no sabem què considera rellevant el senyor Rando”.

REDACCIÓ
Mitjans