Logotips d'organismes oficials

Xavier Cortés: “Les nostres zones de bany són una de les majors riqueses d’Arenys”

Xavier Cortés, alcalde d'Arenys de Lledó, repassa el seu primer any davant de l'Ajuntament i reivindica la riquesa patrimonial de la localitat

L’estiu del 2020 passarà a la història com un dels més atípics dels últims anys. Els pobles del Matarranya han hagut d’adaptar-se a les noves circumstàncies i modificar així la seua agenda estival habitual. Una de les localitats que hi havia posat data els primers actes culturals de l’estiu va ser Arenys de Lledó, que a l’inici va proposar unes Festes Majors alternatives. La cancel·lació d’estos actes va suposar la reorganització de la vida social de la localitat.

Xavier Cortés, alcalde d’Arenys de Lledó, repassa el seu primer any davant de l’Ajuntament i reivindica la riquesa patrimonial de la localitat.

Com s’ha viscut este Estiu Diferent a Arenys de Lledó?
Quant a volum de visitants ha estat com qualsevol altre estiu i hem rebut a tots aquells que tenen una segona residència a Arenys, duplicant la població estable de la localitat.
Respecte als actes culturals, teníem previst realitzar algun espectacle, que finalment es va decidir no realitzar seguint la decisió presa en la Junta Consultiva d’Alcaldes. Si podem oferir algun tipus de proposta durant el mes de setembre, ho farem, però durant estes setmanes hem preferit ser previnguts. A més, durant tot este temps s’han respectat les mesures de seguretat i durant els actes litúrgics que es van celebrar els dies festius, també complim amb les distàncies i aforaments permesos.

Un estiu tranquil però també marcat per la problemàtica derivada dels purins al riu Algars, com es va solucionar l’incident finalment?
Quan vam rebre l’avís a través de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre vam decidir tallar el subministrament dels dipòsits d’aigua, evitant així la contaminació d’estos i assegurant el proveïment durant 10 dies. L’aigua que havíem emmagatzemat era 100% potable i sense contaminació. Posteriorment, les analítiques de les aigües de l’Algars han anat recuperant la normalitat.

Este és el teu primer any com alcalde del Consistori d’Arenys de Lledó, com t’has sentit amb l’inici de legislatura?
Ha estat un any atípic. Vam entrar al juliol de l’any passat amb l’èxit del Matarranya Íntim i després van començar les problemàtiques. El temporal Glòria, més que afectar-nos amb la gran nevada, ens va repercutir en la posterior riuada que va fer baixar un dels barrancs més grans de la localitat. Igual que en la resta de municipis, vam estar 60 hores sense llum, incomunicats per la línia telefònica i amb les carreteres tallades per arbres caiguts.
Respecte a la COVID-19 no hem tingut gran afectació directa. Tant durant el confinament com en la “nova normalitat”, han estat mínims els casos de positius en Arenys i tots ells van poder controlar-se passats uns dies.

Durant este any un dels vostres projectes més interessants és el de la nova piscina municipal integrada en l’entorn natural. En quin punt es troba el projecte?
La primera fase del projecte ja està finalitzada. La piscina natural consistirà en un espai en forma de llac integrat en el paisatge d’Arenys. Per a la seua realització, vam aprofitar una ajuda FITE gràcies a la qual vam poder adquirir els terrenys. La segona fase comprendrà un edifici de serveis amb vestuaris i bar. Posteriorment farem una zona enjardinada amb màquines d’exercicis per a la tercera edat i un auditori a l’aire lliure per a realitzar actes culturals durant l’estiu. El complex se situarà baix l’església de la localitat, al costat de la carretera que comunica Arenys amb Calaceit, Horta de Sant Joan i Lledó.

Davant la situació, què proposa Arenys de Lledó a tots els seus visitants?
Som un dels municipis més orientals de la Comarca, sent el riu Algars el que parteix el nucli urbà i serveix com a limítrof d’Aragó i Catalunya. Enguany podem presumir de l’aigua especialment, les zones de riu com El Galeró són una de les majors riqueses amb les quals comptem en el municipi i de les quals enguany s’ha gaudit especialment.
A més de les zones de bany, som un poble amb història. El nostre accés des de la carretera, a través del portal i l’antiga muralla compta amb un gran encant, especialment pels edificis senyorials i la nostra plaça. La pujada a l’església, el gòtic i les restes de l’antic convent aporten especial interés arquitectònic. Tampoc podem oblidar-nos de l’Ermita de Sant Pol, envoltada d’oliveres i ametllers, i de la ruta dels Túmuls Funeraris Ibers en la carretera entre Queretes i Calaceit i el patrimoni històric de les quals cal valorar.

REDACCIÓ
Mitjans