Logotips d'organismes oficials
blank

Vall-de-roures avança amb major velocitat i sense visites la tercera fase de les obres al castell

Manuel Siurarna creu que poden finalitzar abans de novembre de 2021

Imatge d'arxiu del castell de Vall-de-roures. | Foto: NDM

Vall-de-roures continua amb la tercera fase de les obres de rehabilitació del castell que després d’un any convuls estan avançant a una major velocitat de l’esperat. Això es deu a que amb el monument tancat per les restriccions imposades pel coronavirus, les actuacions no han de tindre en compte el pas diari dels visitants i es poden desenvolupar en molts més punts a la vegada. Aquesta fase va començar fa sis mesos i consisteix en la restauració de les parts derruïdes de la fortalesa on encara no s’havia actuat de forma severa.

El procés de restauració comporta altres millores com els canvis de la instal·lació elèctrica en diferents sales i espais. Encara així, segons el director de la fundació Vall-de-roures Patrimonial, Manuel Siurana, altres actuacions esperades com el servei de videovigilància i els equips de so hauran d’esperar a una quarta fase. Segons Siurana ambdues fases hauran d’estar finalitzades al novembre de 2021 tot i que creu que: «Com que les obres van molt avançades podrien finalitzar abans».

Les actuacions que s’han realitzat fins ara han consistit en l’adaptació al passeig de les almenes perquè es poguera accedir a la part més alta del castell, la delimitació del pati d’armes amb baranes i portes, i la connexió entre la fortalesa i l’església per poder unir la visita mitjançant l’accés a la tribuna. Al respecte d’aquesta unió entre ambdós monuments el director explica que: «El castell i l’església formen un conjunt indissoluble, a més estaven units fins el segle XIX, i són en diferència l’element patrimonial més important que tenim a tota la comarca del Matarranya».

Aquest conjunt és el més visitat de tot el territori, tot i que aquest any també s’ha vist colpejat per la pandèmia. Siurana afirma que fins a la declaració de l’Estat d’Alarma al mes de març «anàvem superant les estadístiques dels anys anteriors», fins que es va haver de tancar durant 100 dies que «va ser terrorífic perquè va agafar la Setmana Santa i el pont de maig que són molt bons turísticament». Amb la reobertura des de juliol fins setembre, el responsable assegura que les xifres han sigut «acceptablement bones» però que les dades han baixat almenys un 15% respecte a 2019.

Per al finançament de les actuacions, la fundació i l’Ajuntament del municipi han comptat amb el recolzament econòmic de l’Estat, de la conselleria, de la fundació universitària iberoamericana amb 100.000 euros i Endesa amb uns 27.000 €. Aquests últims són destinats al canvi d’il·luminació de les sales nobles de la primera planta.

La fundació Vall-de-roures Patrimonial ha estat la responsable com a impulsora de la reconstrucció del darrer tram de l’església parroquial entre 2003 i 2008, a més de la creació del museu local amb 750 metres d’exposició dedicats a l’art comarcal. De cara al futur, el seu director afirma que: «intentem revitalitzar tot el patrimoni del poble com la llista roja i les fàbriques de paper que últimament han obtingut rellevància». A més, recalca que quan disposaran de diners pretenen restaurar el torreó de Valentinet i «seguir sempre en la recuperació del patrimoni local».

REDACCIÓ
blank Mitjans blank