window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Fórnols reclama l’obertura de bars i restaurants

Daniel Ferrer sol·licita reobrir els locals, en els pobles menuts, amb aforament limitat

Imatges d'arxiu Fórnols | Foto: NDM

L’alcalde de Fórnols, Daniel Ferrer Sorolla i metge de professió, defensa que els pobles menuts “són diferents i no s’hauria d’aplicar la mateixa normativa que als municipis grans i ciutats”. L’alcalde del PAR explica que si es respecten les condicions d’higiene local, la ventilació adequada, la responsabilitat individual i l’ús de la mascareta, el risc de contagi no augmenta.

Daniel Ferrer ha sol·licitat mitjançant un comunicat l’obertura de l’hostaleria als municipis menuts, sempre amb aforament limitat, recordant que les restriccions actualment vigents a Aragó només permeten ocupació a terrasses a l’aire lliure a bars i restaurants, obligant a estar tancats els espais interiors. La incidència per la Covid-19 als municipis menuts, ha recordat, és molt més baixa que als municipis grans i que a les ciutats. L’obertura d’espais interiors amb la ventilació adequada (portes i finestres obertes) i aforament limitat en les condicions d’higiene local i bon comportament de les persones, “no suposaria un augment de risc en comparació a l’ocupació de terrasses a l’aire lliure”.

A municipis com Fórnols i a altres molts d’Aragó, ha manifestat Ferrer “són poques les persones que cada dia van al bar i a més són cada dia les mateixes, pel que a efectes de protocols sanitaris amb la Covid-19 podem, pràcticament incloure-les en la categoria de convivents”. Els usuaris, indica l’alcalde de Fórnols, “amb l’activitat que haurien de dur a terme durant la seua estança al bar no produeixen una gran exhalació de partícules i que els moments en els quals es retiren la mascareta és de pocs segons de duració, lluny del concepte ‘contacte-estret’ per la Covid-19”.

Responsabilitat dels usuaris del bar
Daniel Ferrer (PAR) defensa que les persones estan actuant responsablement “quan estan a les instal·lacions porten la mascareta en tot moment excepte per menjar i beure i si tenen símptomes no van al bar. Les condicions adequades d’higiene local, responsabilitat individual, ús de la mascareta i una ventilació correcta no suposen un augment del risc de contagi a pobles menuts i en canvi, la situació provocada per la Covid-19 té impacte a molts àmbits del benestar de les persones de municipis”. A més, ha defensat a qui gestionen el bar “quan se’ls ha permés treballar a l’interior han demostrat respecte absolut i compliment estricte de les condicions higièniques de prevenció de la Covid-19”.

Establiments de titularitat municipal
L’alcalde de Fórnols recorda que el bar del municipi és de titularitat municipal i és gestionat per persones elegides amb un procés de licitació pública i que hi ha problemes per torbar gent que gestione aquests serveis als municipis de pocs habitants amb limitat benefici econòmic en els que l’ajuntament acaba fent una inversió mes a mes per mantenir el servei. “Es posa en risc la continuïtat del servei i dels gestors i ambdues coses hem de cuidar-les als nostres municipis”. Per això explica, ha de resultar “atractiu, s’ha de tindre en condicions molt generoses perquè s’ocupen aquests serveis”. Amb tot i per facilitar les coses, amb les restriccions vigents i donada la situació actual, l’ajuntament “no els sol·licita el pagament de lloguer mensual habitual, per la qual cosa està fent un esforç major”.

Sondeig sobre la instal·lació d’una carpa interior
L’alcalde de Fórnols, Daniel Ferrer manifesta que la situació actual fa que l’única opció per continuar donant el servei és muntar una carpa exterior amb la climatització corresponent amb els costos que comporta, “una cosa que no pot assumir el gestor del servei i que suposa un esforç extra per a l’ajuntament”. Daniel Ferrer afegia: “arriba l’hivern i el fred i tot i que, es muntara una carpa exterior amb la seua climatització, la temperatura amb la qual es trobarien els clients seria inferior al d’un interior ben ventilat”. Amb tot, Daniel Ferrer, ha indicat que s’ha fet un sondeig amb la gent de Fórnols i la conclusió és que “la gent dubta de si faria ús d’aquestes instal·lacions de carpa amb climatització, sent finalment una inversió perduda. Aquesta situació podria generar que els usuaris en comptes d’anar al servei municipal queden a domicilis particulars en els quals ningú controla si porten la mascareta o si hi ha ventilació adequada. En definitiva, escenaris de major risc al d’un interior controlat i ventilat”

REDACCIÓ
Mitjans