Logotips d'organismes oficials

La Freixneda restaura el seu campanari per oferir visites turístiques

Estan adequant la Torre de l'Església així com la sagristia o les cúpules

Vistes que podran disfrutar veïns i turistes des de l'alt de la Torre. | Foto: FF

L’Ajuntament de La Freixneda ha iniciat els seus treballs a l’església ‘Santa María la Mayor’ i del campanari amb l’objectiu que per primera vegada els turistes i visitants podran gaudir de vistes i de tots els elements que ofereix tals com l’escala de caragol feta amb pedra de sillar i tota la visió de la part superior de les cúpules amb l’entramat de fusta que subjecta tota l’estructura del temple.

L’alcalde de La Freixneda, Frederic Fontanet manifestava que “estem parlant d’una estructura del segle XVII, que ja de per si ens ofereixen un molt bon material que suporta perfectament el pas del temps. Actualment ens trobem en la primera part del treball que se centra en la neteja, traient amb la Brigada Municipal les escombraries de les cúpules i campanar de reformes anteriors”. Seguidament s’espera que el campanar de La Freixneda puga rebre la visita ja dels equips tècnics i de construcció per tal de restaurar les cúpules. Està previst també col·locar barreres arquitectòniques per tal d’evitar que el públic puga accedir a zones perilloses per l’obra i de portes i reixes per a que els coloms i altres aus no puguen accedir i trepitjar el treball que s’està realitzant.

Un altre aspecte fonamental serà la il·luminació que tal com apunta Fontanet “ha de ser tènue per a mantenir la sensació de que estem entrant a un temple barroc del segle XVII. A més, una altra de les curiositats de ‘Santa María la Mayor’ de La Freixneda és que va estar construïda durant dues èpoques diferents. Va començar a edificar-se a època medieval amb la qual cosa tenim una part gòtica i posteriorment es va construir la part barroca. El que actualment és el coro a època medieval era l’altar. Des del campanari s’aprecien perfectament les etapes gòtiques i barroca del temple”.

Per a l’actuació referent a la part estructural La Freixneda ha invertit fons propis i ha comptat amb la col·laboració i ajuda econòmica de l’Arquebisbat de Saragossa. D’altres aspectes com el derivat de la musealització dels diferents espais s’encarregat l’Ajuntament de la Freixneda.

Des del consistori es promocionaran les visites al campanari i inclouran també al campanari dins de les diferents rutes guiades que s’organitzen al municipi des de l’Oficina de Turisme. La Freixneda ha apostat per potenciar els seus recursos turístics i tal com incidia l’alcalde, Frederic Fontanet “la comarca del Matarranya té dos sectors principals. A l’agrícola i ramader podem ajudar des de l’Ajuntament millorant camins o facilitant les inspeccions de vehicles (ITV). Pel que fa al turisme podem treballar molt per donar una gran imatge donant a conéixer el nostre poble”.

REDACCIÓ
Mitjans