Logotips d'organismes oficials

Les obres del castell van a bon ritme i podrien acabar al mes de maig

Esta nova fase de restauració ha actuat a les fatxades, s'ha treballat en la instal·lació elèctrica i en la museïtzació del castell

Video Thumbnail
Obres Castell Valderrobres
Les obres del castell de Vall-de-roures van a molt bon ritme i podrien acabar molt més prompte del que s'havia previst. Si la finalització d'esta nova fase de rehabilitació del monument històric estava programada per al novembre, des de la Fundación Valderrobres Patrimonial creuen que les obres es p

Les obres del castell de Vall-de-roures van a molt bon ritme i podrien acabar molt més prompte del que s’havia previst. Si la finalització d’esta nova fase de rehabilitació del monument històric estava programada per al novembre, des de la Fundación Valderrobres Patrimonial creuen que les obres es podran donar per acabades en les pròximes setmanes. Degut a la situació de pandèmia, i com els restauradors han treballat a porta tancada, les obres han anat més ràpid del que s’havia programat. Al llarg d’esta nova restauració s’ha intervingut, principalment, a les fatxades del castell, així com en la recuperació de la volumetria original de l’edifici. També s’han fet intervencions per a millorar la il·luminació i s’ha impulsat tot un procés de musealitzar el castell.

Manuel Siurana és director de la Fundación Valderrobres Patrimonial i va concretar que “les obres van a un ritme més bo del que s’havia previst inicialment”, i podrien “estar acabades per a este mes de maig”. Un procés de restauració que “és una part d’un projecte que va nàixer fa quatre o cinc anys, i que englobe el castell i també tot l’entorn”. A nivell global, el projecte supose una inversió de 2 milions d’euros. Una inversió que ha suposat no sol la intervenció que s’està fent actualment, sinó també “l’enjardinament de la part posterior del castell, i que ha assumit l’ajuntament, fer la baixada del carrer Huesca i la gran escalinata, condicionar l’exterior del castell i els accessos, fer la connexió entre l’església i el castell i l’accés a les almenes”, va afegir Siurana. Un projecte molt exigent però il·lusionant.

Sistema d’audioguies
En este sentit, des de la direcció de la fundació destaquen que “de per sí el castell ja és impressionant. Però el dia que acabem tota esta restauració, serà magnífic. L’obra és genial. Podem veure les fatxades completament restaurades i rejuntades”. En esta fase també s’està treballant dins del monument. De fet, “estem fent un procés de musealització del castell. Per un costat, això donarà facilitat a les visites. Crearem un sistema d’audioguies”, va recordar Manolo Siurana, el qual utilitzarà tecnologia contemporània i pantalles interactives. Des de la direcció de la fundació reconeixien que “quan vam plantejar la possibilitat de rehabilitar el castell, vam marcar el 2026 com l’any de culminació del projecte. Ha anat tot molt ràpid. Això demostre que quan creus en un projecte, el projecte acabe funcionant”.

Durant les festes de Setmana Santa, ni el castell ni el museu de Vall-de-roures van obrir al públic. I l’església sol ho va fer per als oficis religiosos. Davant d’esta situació de pandèmia, Manolo Siurana és optimista i creu que “esperem obrir prompte. Està clar que la situació sempre es pot complicar. Però, per un costat, el dia 9 de maig acabarà l’estat d’alarma. I hi ha una cosa irrefutable: la vacunació és efectiva, cada setmana s’està vacunant més gent i arribarà un punt que la situació serà irreversible i podrem tornar a la normalitat”. Des de la Fundació esperem tornar a esta normalitat com més prompte millor, i que l’estiu del present 2021 tingue una resposta igual o millor que la de l’any passat. Per al turisme del Matarranya és molt important que les fronteres estiguen obertes per la seua proximitat a Catalunya i València.

Pròximes accions al castell
La Fundació Valderrobres Patrimonial té molts projectes damunt la taula. Alguns se centren en rehabilitar elements del patrimoni històric del poble. Altres se seguiran fixant en el castell. De fet, i de cara al pròxim 2022, la Fundació vol treballar al mur de contenció del pati d’armes del castell i que done al carrer Bonaire. En este sentit, Siurana va explicar que “tenim projectes molt clars i molt ben definits. I l’any que ve, molt probablement, actuarem en la part del castell que done als exteriors. Allí està el mur de contenció del carrer Bonaire, i també la muralla que ix del castell i connecte al Portal de Bergós”. S’actuarà en estos elements del patrimoni històric, com també al Portalet del carrer Bonaire de l’any 1966 i està previst eliminar l’única casa que quede enganxada a la muralla.

Des de la Fundació van recalcar que la intenció és recuperar la normalitat i les visites com més prompte millor. Això sí. Per a mostrar el treball que s’ha fet a través d’este projecte de rehabilitació, Valderrobres Patrimonial té previst fer unes jornades de portes obertes per als xiquets i xiquetes del poble i els alumnes de l’IES Matarranya, com també obrir les portes del castell al poble i “que tots aquells veïns que vulguen, puguen veure com ha quedat la restauració”.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank