window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Malestar a Queretes per la forma de puntuar als FITE

L'ajuntament va presentar un projecte per a la construcció d'una bassa d'aigua, vital per a afrontar els estius, i han obtingut una puntuació molt baixa

La bassa d'aigua projectada a la vora del riu Algars té una capacitat de 22 milions de litros. | Foto: NDM

Diuen que no sempre plou a gust de tots. I així ho ha constatat l’adjudicació de les línies d’ajuda del FITE (Fondo de Inversiones de Teruel). Des de Queretes han confirmat este malestar. Per això han presentat al·legacions en contra de la resolució que denegue la subvenció al seu projecte, i que consistia en la creació d’una bassa d’aigua de 22 milions de litros a la vora del riu Algars, una infraestructura que consideren vital per a resoldre els problemes que el poble té en subministre d’aigua, sobretot durant la temporada d’estiu. Des del consistori van fer públic este malestar, entenent que el projecte “ha obtingut una puntuació molt baixa, quan pensem que s’ajuste perfectament als criteris del FITE”. La creació d’esta bassa, que supose uns 200.000 euros d’inversió, és una prioritat per a l’ajuntament de Queretes.

Fernando Camps és alcalde de Queretes, i va apuntar “que tenim clar que tots els projectes que s’han presentat al FITE són necessaris. Però pensem que la forma de puntuar la nostra proposta no és ni justa ni correcta. Per això hem presentat estes al·legacions”. Des de l’ajuntament expliquen que alguns criteris a l’hora de valorar i puntuar el FITE, com la creació de llocs de treball, la gestió en el manteniment, així com la fixació de població o l’impacte social de la inversió, no han obtingut cap punt, quan “difícilment, si no tenim aigua de boca, podrem fixar població i assentar empreses al poble”. De fet, Queretes porte anys lluitant contra esta problemàtica, la qual inclús comporte talls en el subministre d’aigua durant les nits de juliol i agost. Esta bassa es pot convertir en la solució al problema.

Sobre la situació de l’aigua de boca a Queretes, Fernando Camps va recordar que “al poble portem uns estius difícils. Són uns mesos que tenim molta població, anem justos d’aigua, i això té una repercussió als veïns, a les empreses del poble i al sector turístic, afectant als bars, als restaurants i a les mateixes piscines del municipi. És un problema molt important”. Camps va recordar que “a l’Algars tenim projectades unes basses laterals, però no sabem quan arribaran”. D’aquí la urgència d’actuar i de fer esta bassa i resoldre una qüestió que fa massa anys que s’allargue. Sobre les al·legacions al FITE, des de Queretes van explicar que “al nostre poble tenim moltes necessitats. Les piscines, posem el cas, estan molt velles. Però primer de tot, i per a obrir les piscines, necessitem aigua”.

La bassa és prioritària
Independentment de la resolució d’estes al·legacions, Queretes té clar que la creació d’esta bassa d’aigua s’ha de fer sí o sí. L’alcalde de la població va concretar que “la bassa s’ha de fer. No sabem si tindrem prous diners. Però la idea és fer-la perquè és molt necessària. Tenim les finques comprades, tota la documentació està presentada a Confederació Hidrogràfica i la idea és començar tan prompte sigue possible”. Des del consistori entenen que les aportacions del FITE hagueren anat molt bé per a impulsar este projecte, perquè la inversió d’esta bassa d’aigua és de 200.000 euros. Per a un poble com Queretes, “són molts de diners, està clar. I algunes accions que anaven dirigides a la reparació de carrers, a renovar alguns equipaments o actuar en edificis municipals, igual han d’esperar”.

Des de Queretes concreten que la construcció de’esta bassa de 22 milions de litros no afecte al riu Algars. L’aigua no sol s’utilitzarà per al consum de boca, sinó que també serà vàlida per als regants, per a l’extinció d’incendis forestals donada la seua proximitat al Port, i per a assegurar un cabal mínim d’aigua al riu Algars, assegurant d’esta manera unes zones de bany al riu molt castigades durant els últims estius.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans