Logotips d'organismes oficials
blank

L’oficina de turisme de Vall-de-roures mostra el valor de la pedra en sec en una exposició

És un tipus de construcció molt recurrent dels paisatge rural del Matarranya

Video Thumbnail
Expo pedra en sec oficina turisme valde
L'oficina de turisme de Vall-de-roures acull una completa exposició de la Mancomunitat de la Taula del Sénia sobre les construccions en pedra en sec. Un tipus de construcció molt estesa al territori, però poc coneguda pel públic. Des de fa uns anys s'està reconeixent el seu valor com a un patrimoni

L’oficina de turisme de Vall-de-roures acull una completa exposició de la Mancomunitat de la Taula del Sénia sobre les construccions en pedra en sec. Un tipus de construcció molt estesa al territori, però poc coneguda pel públic. Des de fa uns anys s’està reconeixent el seu valor com a un patrimoni arquitectònic a conservar i preservar.

Ara farà un any i mig que va obrir l’oficina municipal de turisme de Vall-de-roures, la majoria d’este temps condicionat per la pandèmia. Este espai de recepció del visitant a més ha volgut acollir des de les darreres setmanes una exposició sobre la pedra en sec un tipus de construcció molt recurrent dels paisatge rural del Matarranya. Núria Ruano, tècnica de turisme, explica com va sorgir la iniciativa: “aquesta és la primera vegada que fem una exposició, ens hem posat amb la Taula del Sénia ens l’ha decit molt amablement aquesta exposició. I és realment molt interessant, de fet, la pedra seca se pot veure en qualsevol indret de la comarca.”

Les construccions de pedra seca es troben per tot el territori Sénia, vinculades a les activitats agràries, són un element essencial que configura la personalitat del paisatge i testimonia la capacitat humana d’adaptació al medi. Ara, des de diferents institucions s’està treballant per conservar este patrimoni i amb exposicions d’este tipus és dona a conèixer com un atractiu pel turisme rural i cultural. De fet, Ruana comenta com molts dels visitants que han entrat a l’oficina demanant informació turística han descobert este tipus de construccions gràcies a l’exposició.

A través de diferents plafons el visitant pot fer un recorregut per la gran varietat de construccions de pedra en sec que hi ha per l’entorn rural dels nostres pobles. Es poden reconèixer parets, escales, basses, casetes, pous, forns i tota mena de solucions arquitectòniques adaptades als treballs del camp. Es tracta d’una tècnica que s’usa des de la prehistòria, però els testimonis que se’n conserven daten de finals de segle XVIII fins a mitjans del XX.

La mostra estarà oberta en horari d’oficina fins a este pròxim dissabte.

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank