Logotips d'organismes oficials

Pena-roja recorda els referents femenins del poble en una marxa

Durant la caminada les assistents van repassar les vides i treballs de les dones més destacades de la localitat

Video Thumbnail
Penaroja recorda els referents femenins del poble en una marxa
Gràcies als fons del Pacte d'Estat contra la violència de gènere, Pena-roja ha organitzat diferents iniciatives per promoure la igualtat entre dones i hòmens. L'ajuntament va lliurar a l'escola 3 lots de llibres de temàtica feminista perquè els treballaren els alumnes a classe i este cap de setmana

Gràcies als fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere, Pena-roja ha organitzat diferents iniciatives per promoure la igualtat entre dones i hòmens. L’ajuntament va lliurar a l’escola 3 lots de llibres de temàtica feminista perquè els treballaren els alumnes a classe i este cap de setmana va organitzar una caminada on les dones van ser les protagonistes.

Al voltant de 45 persones es van reunir a la plaça Major de Pena-roja per fer una marxa d’uns 6 km, que va passar pels Comellars i el Molí Nou fins a arribar al Santuari de la Mare de Déu de la Font. Durant el recorregut es van fer diverses parades amb l’objectiu de recordar i donar a conèixer a les dones destacades de la localitat. Les participants en la marxa van fer memòria per recordar els referents femenins que té el poble i que habitualment passen desapercebuts. Així ho explicava Anabel Roda, regidora de l’Ajuntament de Pena-roja: “volíem posar en valor a esta veïna, esta dona, que ha muntat un negoci o que ha estudiat, per tindre referents femenins per a les nenes i també els nens. Perquè moltes vegades ens marquem objectius molt alts, de dones que han fet grans coses, grans pintores, científiques; però d’esta manera les nenes poden tindre referents que coneixen i no unes grans persones que surten als llibres, però que no podran conèixer mai”.

Sobretot van aparèixer noms de dones nascudes a partir dels anys 70, però a poc a poc també es van recordar les trajectòries vitals femenines d’èpoques anteriors. “Van començar a eixir molts noms, potser no eren dones amb estudis, però eren dones que ajudaven en els parts, que sabien molt de la naturalesa, de les herbes, de fer cures, també van sortir mestres” explicava Roda. També es va recordar a dones que havien quedat viudes i havien tirat endavant elles soles i dones que es van dedicar a les feines del camp.

En arribar a l’ermita es va proposar als assistents redactar en targetes propostes per arribar a una igualtat plena entre dones i hòmens. ‘Educar els xiquets i xiquetes en igualtat’, ‘repartiment de tasques real’, ‘¿i el temps lliure de les dones?’, ‘El sexe també és el nostre’, ‘no als acudits masclistes’, van ser algunes de les idees que van quedar penjades al claustre per conscienciar i eliminar les desigualtats que patixen les dones.

Com a record de la jornada l’ajuntament va repartir entre els assistents unes cantimplores serigrafiades amb el lema: ‘Pena-roja por la igualdad‘.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans