Logotips d'organismes oficials

Més de 140 persones participen a Valljunquera en una sessió informativa sobre els parcs eòlics

La iniciativa es va fer al pavelló i va reunir veïns de molts municipis del Matarranya però també de la comarca del Baix Aragó.

Video Thumbnail
Xerrada eoliques Valljunquera por los paisajes
Valljunquera va albergar el dissabte de la setmana passada una sessió informativa sobre l'energia eòlica i el seu impacte al medi rural. La proposta va generar una gran expectació al municipi, i més de 140 persones de diferents pobles del Matarranya i inclús de comarques veïnes van assistir a esta p

Valljunquera va albergar el dissabte de la setmana passada una sessió informativa sobre l’energia eòlica i el seu impacte al medi rural. La proposta va generar una gran expectació al municipi, i més de 140 persones de diferents pobles del Matarranya i inclús de comarques veïnes van assistir a esta proposta que va albergar el pavelló, respectant en tot moment les distàncies de seguretat i les recomanacions sanitàries. La sessió informativa va estar presidida, entre altres, per Javier Oquendo, que és president de la ‘Plataforma en Defensa de los Paisajes de Teruel’, Ferran Vallespinós, coordinador de les al·legacions als projectes que es volen impulsar al Matarranya, i Esperanza Miravete, representant del moviment ‘Valjunquera por los paisajes’ recentment constituït. Al llarg d’esta sessió informativa es va parlar sobre diferents aspectes que preocupen a un sector de la població, com ara l’impacte que pot tindre la instal·lació de parcs eòlics al territori, quin benefici real generen estes empreses o alternatives renovables d’un menor impacte per al paisatge.

Durant la sessió informativa de Valljunquera va primar un to cordial i respectuós, i es van escoltar diferents opinions i experiències recents sobre l’energia eòlica. Des de Gent del Matarranya, que ha segut una de les entitats que des del primer dia han vist amb certa preocupació la implantació massiva de projectes eòlics a la comarca, Juanjo Pérez va destacar que “jornades com les d’avui són molt útils per a facilitar una informació i un criteri diferents als que aporten estes grans empreses eòliques. I ho fem escoltant a gent que viu en zones afectades pels molins, descobrint quin impacte té això en el territori”. Pérez va afegir que “la implantació d’estos parcs eòlics no sol tindrà un impacte en el paisatge, sinó també en la nostra identitat i en els nostres pobles com a territori rural que som”, i va recordar que “des de fa molts anys, el Matarranya ha creat una economia circular basada en el sector primari i en el turisme. Això està creant riquesa i assentant població al territori, i posar molins de vent pot suposar un gran problema cap a este projecte”.

‘Valjunquera por los paisajes’
Esta sessió informativa ha servit al mateix temps per a donar a conéixer el moviment ‘Valjunquera por los paisajes’, que ha nascut arran de la proliferació de projectes eòlics pels municipis del Matarranya. En este context, Esperanza Miravete va concretar que “estes xarrades s’han fet precisament aquí perquè Valljunquera és una de les zones del Matarranya més afectades pels projectes eòlics. Dos empreses han mostrat el seu interès de ficar molins al poble. Entre les dos, s’està parlant d’un total de 25 aerogeneradors, que en un terme municipal tan menut són moltíssims”. Des de la plataforma van recalcar que “som un conjunt de veïns i veïnes que sentim com estos projectes són una amenaça per al paisatge. Estes centrals eòliques afectaran el paisatge i canviaran el nostre model de vida. I en cap moment se’ns ha preguntat si els volem o no”. Esta plataforma d’escasses setmanes de vida s’està movent a través de les xarxes socials. Per Valljunquera, igual que per altres municipis del Matarranya, també proliferen pancartes en contra dels parcs eòlics i l’actual model energètic.

La jornada informativa va reunir molts veïns de la nostra comarca, però també de la comarca veïna del Baix Aragó, on la companyia Enel contemple la construcció d’un parc eòlic entre les poblacions de Bellmunt, La Codonyera, la Torre i la Torrocella. Entre els assistents a estes conferències trobem Joaquín Lorenzo, gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya. Lorenzo va destacar que “xarrades com les que s’han fet a Valljunquera són importants, perquè per a la ciutadania és bo acumular tota la informació possible i que ens puguem fer una opinió sòlida per a decidir si volem o no volem estos projectes als nostres pobles”. Lorenzo va considerar que “al final, tots busquem el millor futur per als nostres pobles, i tots creiem en les energies renovables”. D’aquí que a l’hora d’estudiar els diferents parcs eòlics que es volen implantar en este territori, “hem de mirar que impacten de la menor forma possible a nivell de paisatge i de la millor forma possible a nivell econòmic. Com poden beneficiar els municipis sense castigar el paisatge”.

RUBÉN LOMBARTE // JULIÀ ROYO
Mitjans