Logotips d'organismes oficials
blank

La Vall del Tormo presente el seu mapa de topònims

La iniciativa, que ha estat coordinada de manera altruista pel veí Carles Sancho, arreplegue més de 200 noms de masos, barrancs, fonts, partides, basses i particions. Comarca està elaborant ara el mapa de Fórnols

El mada de la Vall a escala 1:15.000 té uns 200 topònims. | Foto: NDM

La Partida de l’Empeltada, la Bassa del Roig, lo Toll del Tormo o el Molí d’en Castres. La Vall del Tormo ja té el seu mapa de toponímia. Si fa uns anys va ser Queretes el municipi encarregat d’engegar este projecte sobre el nomenclàtor del Matarranya, ara s’ha estès per la Vall, que fa uns dies va veure publicat el seu mapa de topònims gràcies a la col·laboració entre Política Lingüística del Govern d’Aragó, Comarca del Matarranya i el mateix ajuntament. En total, i gràcies al treball que ha impulsat el veí Carles Sancho, s’ha fet una mapa d’uns 200 topònims, situant damunt de paper el nom de les basses, fonts, barrancs, partides, masos, tolls o particions més significatives de la Vall. Un treball minuciós que ara s’ha publicat en versió paper i a una escala 1:15.000 i que a la vegada quede registrat en la comissió de toponímia del Govern d’Aragó.

Ana Casasús és tècnica de Patrimoni de Comarca del Matarranya, i va remarcar que «estem molt contents perquè hem pogut plasmar en paper els principals topònims de la Vall del Tormo», una iniciativa que «ajudarà a conservar i a transmetre uns noms que, per desgràcia, s’estan perdent perquè cada vegada tenim una relació menor amb el camp i la terra». Parlem de la denominació de basses, fonts, masos o particions, la qual ha quedat recopilada gràcies a este mapa. Un projecte que no ve d’ara, sinó que és una col·laboració amb l’Associació Cultural del Matarranya des de l’any 2016 i que en el seu dia es va engegar a Queretes. «L’elaboració d’estos mapes de topònims es fa a través de voluntaris. A Queretes vam tindre a Juan Luis Camps. I a la Vall hem tingut a Carles Sancho. Ells, de forma altruista, i parlant amb pastors, agricultors i caçadors, han anat recollint tota la toponímia del seu poble», va concretar Casasús.

Més de 700 noms a Queretes
L’any 2019 es va presentar una primera versió del mapa de topònims de la Vall, la qual ha estat revisada per a crear este mapa definitiu a escala 1:15.000 que ara s’ha publicat. Els topònims de la Vall, igual que en el seu dia els de Queretes, han segut inclosos al Nomenclàtor d’Aragó. Gràcies a la direcció de Política Lingüística s’han publicat uns quants mapes en format paper que s’han destinat a l’ajuntament de la Vall i a la Comarca perquè es puguen repartir entre els seus veïns. Ana Casasús va recordar que «lògicament, als mapes no ho trobem tot, perquè de topònims en tenim molts més». En el cas de Queretes, sense anar més lluny, Juan Luis Camps «va trobar més de 700 noms i està clar que en deuen haver molts més. Però tots no hi caben. Hauríem de tindre un document més gran. D’aquí que a cada mapa fem una selecció més reduïda, marcant els punts més significatius i importants».

A través d’estos mapes toponímics es busque entre altres coses immortalitzar el nom dels punts o les construccions més singulars de cada terme municipal de la nostra comarca. I és que el progressiu abandó dels masos i el camp, el pecat de viure molt sovint d’esquena al territori o el propi fenomen del despoblament ha portat, entre altres coses, la desaparició de la nomenclatura i la toponímia d’espais singulars. Des de l’àrea de Patrimoni de Comarca reconeixen que «de noms en trobem moltíssims. Pràcticament són infinits, perquè les famílies inclús posaven noms a cada bancal que treballaven». I gràcies a estos mapes toponímics «conservarem els més importants». Des de Patrimoni van apuntar que «actualment estem treballant en altres mapes de la nostra comarca, però un dels més avançats és Fórnols. Tenim la primera versió feta i una bona llista de topònims». La intenció és tindre un primer mapa elaborat a l’estiu.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank