Logotips d'organismes oficials

Més de 100 persones es manifesten a Beseit contra la regulació dels espais naturals

Els veïns de segona residència denuncien un tracte discriminatori en relació a la gent empadronada perquè han de pagar com un turista més per accedir als espais de la Pesquera i el Parrissal. No descarten noves protestes

Video Thumbnail
Més de 100 persones protesten a Beseit per l'ordenança dels espais naturals
Més de 100 persones es van manifestar dissabte pels carrers de Beseit, demanant la supressió de l'ordenança municipal que obligue els veïns de segona residència a pagar per accedir als espais naturals de la Pesquera i del Parrissal. L'acte, que el va convocar l'associació de segones residències, va

Més de 100 persones es van manifestar dissabte pels carrers de Beseit, demanant la supressió de l’ordenança municipal que obligue els veïns de segona residència a pagar per accedir als espais naturals de la Pesquera i del Parrissal. L’acte, que el va convocar l’associació de segones residències, va eixir des de l’ermita de Santa Ana passades les 9.30 hores i va pujar pels carrers del poble per tancar l’acte davant l’ajuntament, on es va llegir un manifest i es van penjar les diferents pancartes que es van mostrar durant la manifestació. Des de l’organització de l’acte denuncien un tracte discriminatori en relació als veïns que tenen la residència habitual a Beseit, i no entenen per què ells han de pagar a l’hora d’usar els espais naturals del municipi quan estan pagant els impostos que els hi toque i generen riquesa per a Beseit. Els propietaris de les segones residències reclamen retirar esta ordenança i que l’accés als espais naturals de Beseit torno a ser lliure per a ells, com ho va ser fins a l’any 2019. No descarten fer noves accions de cara a les pròximes setmanes.

Montserrat Boix és portaveu de l’associació, i en el marc d’esta manifestació va dir que «a través d’esta acció volem fer visible la nostra protesta sobre la gestió que s’està fent dels espais naturals de Beseit». Els segons residents «hem perdut el dret d’accedir lliurement a la Pesquera i el Parrissal amb el nostre carnet de resident. Per això protestem, perquè volem tornar a la situació de fa dos anys». Boix va afegir que «a Beseit som molta gent de segona residència» i, per tant, l’ordenança «afecte moltes persones. A aquells que tenim casa però vivim fora, a aquells que s’han comprat una casa a Beseit, a aquells que són de Beseit però estudien fora. I això no ho podem permetre». De fet, des de l’associació consideren que «no podem permetre renunciar als nostres drets, que se’ns equipare al turista que ve de fora», i van denunciar que «som del poble, aportem riquesa al poble i, en canvi, no podem entrar als nostres espais naturals». Des de la mateixa associació van lamentar que «l’alcalde ni tan sols ens ha convocat a una reunió».

Des de l’any 2020, els propietaris de segones residències no tenen accés gratuït a estos dos espais naturals, havent d’abonar 10 euros si volen accedir amb el cotxe al Parrissal. En el cas de les zones de bany de la Pesquera, on els turistes han de pagar 10 euros per cotxe, els veïns de segona residència tenen una bonificació de 4 euros i en paguen 6. Esta ordenança municipal, que els propietaris de segones residències consideren que està discriminant per motiu d’empadronament, es va començar a aplicar l’any 2020. «Se’ns va dir que estos canvis venien motivats per la pandèmia. Ho vam entendre. Però ara pensem que no té cap sentit esta restricció», va apuntar Montserrat Boix.

Resposta de l’ajuntament
Des de l’ajuntament de Beseit van respondre a les queixes dels propietaris de segona residència, manifestant que «la discriminació l’està patint realment aquell veí que viu i pague tots els impostos al poble, i no el veí de Barcelona o Saragossa que passe sol unes temporades». En un comunicat, l’alcalde de la població, Juan Enrique Celma, va considerar que «estem perdent serveis bàsics i perdem població. L’èxode rural és una realitat i la fiscalitat positiva de l’Espanya Interior és l’assignatura pendent». De fet, Celma va defensar que «cal discriminar de manera positiva al veí empadronat», perquè «no sol pague impostos de gestió directa municipal, sinó que l’ajuntament rep, de cada empadronat, uns 600 euros per habitant procedents de les transferències que fa l’estat, l’autonomia o la Diputació». Per tant, des del consistori apunten que «no és cert que els propietaris de les segones residències aporten els mateixos ingressos que els empadronats», i per tant, «és lògic» que empadronats i no empadronats no tinguen els mateixos drets.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans