Logotips d'organismes oficials

Comarca del Matarranya aposta per digitalitzar la informació turística

El visitant podrà accedir a tota la informació dels 18 municipis a través codis QR i una aplicació mòbil

Comarca revolucionarà els panells turístics del territori. | Foto: M. Jiménez

A partir del pròxim any, el turista que visite la comarca del Matarranya podrà tindre en el palmell de la mà tota la informació turística rellevant del conjunt del territori, així com de cadascun dels 18 pobles que el conformen. Serà gràcies a un nou projecte de sostenibilitat turística que Comarca del Matarranya impulsarà a través dels Fons d’Inversió de Terol (FITE) que es van aprovar i van signar el passat 6 d’octubre en la conselleria de Turisme del Govern d’Aragó.

Gràcies a una aportació de 200.000 euros es posarà en marxa el ‘Sistema d’informació i senyalització turística intel·ligent’, que consistirà en una xarxa de punts d’informació distribuïts pels 18 municipis, a través dels quals es podrà accedir a tota la informació del municipi i també de la comarca. La vicepresidenta del consell comarcal, Carmen Agud, va defensar este projecte, ja que “és una idea per a promocionar els béns patrimonials, arquitectònics i naturals de tots els pobles”. Des de Comarca es vol promocionar l’economia dels municipis de manera sostenible i competitiva, aprofitant el turisme i els seus recursos per a crear riquesa i ocupació als pobles, però evitant la massificació dels focus turístics i redistribuint als visitants.

Per a tot això s’empraran feramentes intel·ligents, incorporant en els punts informatius les noves tecnologies en la senyalització turística i proporcionant una informació clara i en diferents idiomes. Este sistema permetrà controlar els fluxos turístics i es realitzarà a través de codis QR que els visitants podran usar a través dels seus telèfons mòbils, tauletes o qualsevol dispositiu intel·ligent. D’esta manera podran tenir accés directe a tot el que oferix el territori, els recursos, les rutes i serveis turístics, així com interactuar amb la mateixa plataforma.

Les bases del projecte
Este projecte se sustenta sobre 3 pilars bàsics. El primer objectiu és satisfer als turistes i visitants, perquè se senten acompanyats i gaudisquen de tota la informació, tant durant l’estada, com amb la seua preparació. El segon objectiu és donar visibilitat als serveis que s’oferixen a la comarca i crear impacte econòmic en el territori. I, finalment, apostar per la sostenibilitat, a través del desenvolupament de les noves tecnologies. I és que la implementació d’esta iniciativa evitarà el malbaratament d’un gran volum de paper, en mapes, guies o fullets, que se substituirà per l’accés digital dels materials.

Segons les previsions de Comarca el projecte començarà a principis del 2022 i acabarà a meitat del 2023. El primer pas consistirà en la redacció del pla, definició del sistema i planificació de la senyalització. Es geolocalitzaran els punts informatius i es crearà la plataforma, amb tots els codis QR i la informació cultural, patrimonial i natural. També s’editarà nou contingut audiovisual amb imatges i vídeos en 360 graus fets a través de drons.

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans