Logotips d'organismes oficials

Tallers i talent de jóvens creadors en una nova edició del PrimaVerArte

Pena-roja de Tastavins ha acollit la segona edició d'un festival pensat per al públic jove i que s'ha allargat dos dies. PrimaVerArte va començar divendres amb una exposició de joves creadors

Video Thumbnail
Tallers i talent de jóvens creadors en una nova edició del PrimaVerArte
Els carrers i racons més emblemàtics de Pena-roja de Tastavins s'han omplert de cultura gràcies a una nova edició del PrimaVerArte. El projecte que impulsen de manera col·lectiva els departaments de Joventut de la Comarca del Matarranya i la Comarca del Baix Aragó-Casp va concentrar diferents taller

Els carrers i racons més emblemàtics de Pena-roja de Tastavins s’han omplert de cultura gràcies a una nova edició del PrimaVerArte. El projecte que impulsen de manera col·lectiva els departaments de Joventut de la Comarca del Matarranya i la Comarca del Baix Aragó-Casp va concentrar diferents tallers i exposicions, així com actuacions en viu d’artistes joves del territori. El santuari de la Marededéu de la Font, l’antiga ermita del Roser o la Llotja van ser els espais triats per a un programa cultural que es va allargar durant el divendres i el dissabte de la setmana passada, i que supose un interessant aparador per als creadors més joves. Tallers de cianotípia, creació en fang, dibuix creatiu per als més menuts, vermut literari, així com la mostra d’art i música que va acollir la plaça major durant la clausura, van reunir molt públic de totes les edats en una experiència que de cara a esta setmana anirà a Casp.

Nuri Gasulla és tècnic de Joventut de Comarca del Matarranya, i va concretar que «estem molt contents per la resposta de públic i pels resultats. Van ser dos dies molt complerts. A la passada edició, celebrada a La Freixeda, ho vam concentrar tot en un dia. Enguany l’hem passat a dos. I la nostra idea és, a poc a poc, incorporar més propostes». Entre les novetats d’enguany, la inauguració d’una exposició al Santuari de la Marededéu de la Font de joves artistes de tots dos territoris. Una mostra multidisciplinària que, entre altres, va tindre la presència de Joana Boix. L’artista natural de Beseit va exposar dos col·leccions. Per un costat, una sèrie de peces escultòriques que són el resultat d’un procés molt llarg que parteix de la venus primitiva, la Venus de Willendorf. Escultures tèxtils en forma de bola i amb reproduccions dels seus propis mugrons, el discurs dels quals «pretén evidenciar que sense un mètode anticonceptiu o abortiu ens podem convertir en esta bola».

Boix és una artista multidisciplinar i l’obra exposada és una autèntica declaració d’intencions. Al costat de les escultures, l’artista de Beseit va presentar un joc d’aquarel·les que «vinculen el cos de la dona i les males herbes». La meua idea és fer un herbolari amb les quals catalogar les males herbes i, així, crear un herbolari de males dones». A la Marededéu van exposar més artistes. Entre elles, Susana Pérez, natural de Saragossa però que des de fa un temps viu a la nostra comarca. Sobre l’obra que va presentar al PrimaVerArte, Pérez va apuntar que «porto tres quadres que formen part d’una col·lecció que es diu Umoja, que és el nom d’una tribu africana totalment portada per dones». Una mostra que «vaig crear a Eivissa fa uns anys i que ara he portat aquí». Pérez i Boix van impulsar alguns dels tallers d’este PrimaVerArte, i l’exposició també va reunir obres d’Alicia Soravilla, Pepe Buisan, Andrea Pallás i María Giménez.

Divendres a la tarde també es va aprofitar per presentar el projecte audiovisual LinoyMero que impulsen els creadors del Matarranya José Blanch i Álex Romero, així com la inauguració del PrimaVerArte, que va estar presidit per Fernando Mallén, conseller comarcal, i Ricardo Blanch, alcalde del municipi amfitrió. Però si divendres va ser intens, dissabte encara ho va ser més. I és que des de les 11 del matí hi va haver tallers i activitats per tot el poble. Les GipsyFango es van encarregar del taller de fang a la Llotja, mentre que la il·lustradora Vera Galindo va ser l’encarregada d’impulsar un taller infantil de dibuix. La proposta va girar al voltant del seu llibre infantil ¿Cómo lo ves?, i a través del qual «dono píndoles de diferents artistes perquè els xiquets busquen el seu propi estil de dibuix». La clausura del PrimaVerArte d’enguany va girar al voltant de la música i l’expressió, amb el flamenc de Jaleo, Pablo Rocu, Isaac Thunderdrop, Mario Morgano i el punk de Poble Nostrum.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans