Logotips d'organismes oficials

Mont-roig licita unes obres per consolidar una nova part de La Mola

S'actuarà en tres punts perillosos de la roca, on es construiran dos murs i s'instal·larà una malla de subjecció

Video Thumbnail
L'ajuntament de Mont-roig vol intervenir de nou en La Mola
L'ajuntament de Mont-roig tornarà a intervindre de nou a La Mola, l'estructura rocosa que corona la població. No és la primera vegada que s'hi actua, ni serà l'última, perquè per les seues característiques geològiques s'ha de fer un seguiment constant de la seua evolució; ja que, la situació de la m

L’ajuntament de Mont-roig tornarà a intervindre de nou a La Mola, l’estructura rocosa que corona la població. No és la primera vegada que s’hi actua, ni serà l’última, perquè per les seues característiques geològiques s’ha de fer un seguiment constant de la seua evolució; ja que, la situació de la muntanya, just damunt del poble, posa en perill les cases a causa de possibles esllavissades i despreniments. En este sentit, i tal com apunta l’alcaldessa de la localitat, Glòria Blanc, “ja fa molt temps que tenim un estudi geològic que es va actualitzant pel gabinet geològic de la Diputació de Terol, que sempre mos ajuda en este sentit, i portem al dia actuant segons les necessitats”.

Mont-roig és una població construïda a l’estil àrab just davall de la roca, en una de les bandes. Per la seua situació, sota l’estructura rocosa, actualment presenta una necessitat urgent d’intervindre, per fer una subjecció de la roca. Segons explica Blanc “ja al 2020 vam parlar amb el Govern d’Aragó amb el Departament de Presidència i Relacions Institucionals i vam demanar una ajuda per la gravetat de la situació. Finalment, mos han donat una ajuda de 125.000 euros i s’actuarà a tres punts concrets per fer dos murs de subjecció de ciment i un enganxament en malla“.

Es tracta d’una actuació d’urgència, des de l’ajuntament ja han licitat l’obra, però com comenta l’alcaldessa “tot el procediment administratiu porta el seu temps, nosaltres ja ho hem tret a licitació, i esperem que tot vagi be”.

El principal problema de la roca de Mont-roig és l’erosió que patix, que fa que les roques es queden en l’aire. Segons els han informat els tècnics a l’ajuntament “hi ha zones que podrien passar cent anys i no passaria res i d’altres que sí que perillen perquè ja estan molt exposades. Això és un treball amagat que no et dones conte i en un moment determinat se veu el problema”. És per això que es fa un seguiment constant i exhaustiu de La Mola, per evitar despreniments com els que van ocórrer ara fa uns anys. El 2013 van baixar diverses roques de consideració i per prevenció es va haver de desallotjar diverses cases. D’ençà aquell episodi s’ha actuat en diferents ocasions per consolidar els punts més perillosos seguint les recomanacions dels geòlegs de la Diputació i l’informe que van dur a terme.

“Ara ja hi ha molta part arreglada, però no se sap com evolucionarà La Mola, s’ha de tenir una estreta vigilància per mantenir la seguretat i evitar esllavissades que podrien afectar a les cases de la localitat que es troben just davall de les roques”, sentencia l’alcaldessa de la localitat.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans