Logotips d'organismes oficials

Satisfacció al territori per la creació de les Ajudes al Funcionament d’Empreses en àrees despoblades

El president del govern, Pedro Sánchez, anuncie l'activació d'una línia d'ajuda al teixit empresarial de les províncies de Terol, Conca i Sòria, que són les zones estatals més castigades pel despoblament

La consellera de Presidència, Mayte Pérez, va manifestar que les ajudes al funcionament «no són la solució definitiva, però són un avantatge competitiu important per a les empreses de la província". | Foto: NDM

El Govern d’Aragó va mostrar el passat dijous la seua «profunda satisfacció» per l’anunci que va fer el president del govern central, Pedro Sánchez, de cara a l’activació de les Ajudes al Funcionament de les Empreses per a les àrees despoblades de l’estat. Estes ajudes faran possible que les empreses assentades a les províncies de Terol, Sòria i Conca, donada la seua baixa densitat de població, puguen reduir el cost de les seues cotitzacions en les contractacions indefinides existents i de cara als nous contractes indefinits. Sobre esta qüestió, la consellera de Presidència, Mayte Pérez, va manifestar la «seua satisfacció» davant d’una decisió «que ja va posar damunt de la taula el govern de Javier Lambán l’any 2019 i que ara seran una realitat».

Segons Mayte Pérez, la seua aplicació és «un símptoma de confiança i de que les coses, quan es treballen amb rigor i quan s’alineen totes les administracions» es poden agilitzar davant de la despoblació. La consellera va entendre que les ajudes al funcionament «no són la solució definitiva, però són un avantatge competitiu important per a les empreses de la província», entenent que seran «un criteri incentivador» de cara a noves contractacions indefinides a la província. Estes Ajudes al Funcionament suposen una bonificació a les cotitzacions per contingències comunes d’un 15 per cent, i especialment generoses als ajuntaments inferiors als 1.000 habitants (tres de cada quatre a la nostra província), on l’ajuda puge al 20 per cent.

Per la seua part, el diputat de Teruel Existe al Congrés, Tomás Guitarte, també va fer menció a l’aprovació de les Ajudes al Funcionament de les Empreses en zones despoblades que va anunciar el president del govern. Guitarte va entendre que «és una decisió que estaven esperant les tres províncies i que són el resultat de la faena de molts anys i de molta gent». A la vegada, el diputat de Teruel Existe va recordar alguns dels passos que ha fet l’agrupació d’electors per a arribar a estos compromisos des de la seua arribada a les institucions, entre ells no donar suport als Pressupostos Generals de l’any 2023 si no es posaven en marxa estes ajudes. Des de Teruel Existe esperen que l’acord s’aprove en pròxims Consells de Ministres.

Al mateix temps, Tomás Guitarte va valorar en positiu que el president Pedro Sánchez haja reconegut per primera vegada que la despoblació «no és irreversible, sinó que té solució». El diputat de Terol va emfatitzar que esta és precisament «la defensa que hem fet sempre», i de la tesi que «el despoblament derive de les conseqüències soci-territorials generades per accions de govern equivocades, i que val la pena fer l’esforç de corregir-les». Paral·lelament, des del PAR també s’han pronunciat en relació a este anunci. El secretari general del Partit Aragonès, Alberto Izquierdo, va qualificar com a «bona notícia» l’anunci del president del govern central sobre estes ajudes a les empreses, però va afegir que «el que necessitem saber és quan, com i a qui beneficien».

Des del PAR van rebre l’anunci amb esperança que les Ajudes al Funcionament siguen una realitat, però Izquierdo va defensar que això «no es pot quedar en un anunci, com el que ja va fer la ministra» en el seu dia, tenint en consideració que estes ajudes estan incloses dins dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2022 i l’any està a punt d’acabar. És per això que el secretari general de la formació regionalista va reclamar «que es concrete el dia de la posada en marxa d’estes ajudes i, per descomptat, que quede molt clar a tots qui en seran els beneficiaris, en quines zones o en quina mesura de població tindran més o menys ajuda». Estes Ajudes al Funcionament estaran inicialment dirigides al teixit empresarial de Terol, Sòria i Conca.

REDACCIÓ
Mitjans