Logotips d'organismes oficials

Lledó recupere el subministre d’aigua de boca

Les últimes analítiques han sortit favorables i ja es pot consumir l'aigua que baixe de l'Algars. Els bombers de la Diputació van cobrir el servei d'aigua de boca amb cisternes

Els bombers subministrant aigua al dipòsit de Lledó. | Foto: NDM

El Matarranya intente recuperar la normalitat i, a poc a poc, s’està refent del temporal d’aigua que ha sacsejat el territori. Fa escasses hores, Lledó ha resolt els problemes en el subministre d’aigua de boca. Les últimes analítiques confirmaven que l’aigua del riu Algars era apta per al consum humà, de forma que la captació ha tornat a funcionar i s’està omplint el dipòsit de 85.000 litros que done servei a les cases i explotacions del poble. Diumenge passat, i com a conseqüència de l’important creixement del riu Algars, per on baixava una aigua molt tèrbola, Lledó va haver de restringir la captació d’aigua de boca. A través de cisternes, els Bombers de la Diputació es van encarregar del subministre provisional d’aigua. Una atenció que es va allargar a dilluns, però que des d’avui no és necessària. Per la seua part, Massalió i Queretes també estan recuperant la normalitat quant a l’aigua de boca.

Teresa Crivillé és l’alcaldessa de Lledó, i va explicar que «al poble tenim un problema amb l’aigua que no és nou. El dipòsit és bastant menut. I en el moment que no podem fer una captació diària del riu, bé sigue a l’estiu perquè baixe poca aigua per l’Algars, bé sigue quan arriben grans avingudes com la d’ara, ens quedem sense aigua al dipòsit». Una problemàtica que està en vies de resoldre’s, i que seguirà els mateixos passos que ha fet Queretes en matèria hidrològica. Crivillé va afegir que «tenim un FITE, gràcies al qual hem comprat una finca molt pròxima a la toma d’aigua, i allí crearem una bassa d’1 milió de litros» que assegurarà aigua suficient per a tot el poble durant uns quants dies. Actualment, el poble té un únic dipòsit de 85.000 litros i l’autonomia dure escassament 36 hores. El consum diari d’aigua a Lledó, entre cases i explotacions, supere els 50.000 litros.

Des de Lledó van entendre que la creació d’esta bassa d’aigua es presente «com una bona solució» al problema del subministre hídric, tant a l’estiu com amb l’arribada d’estes grans avingudes. De fet, una bassa d’estes dimensions assegurarà uns quinze dies d’autonomia en els mesos d’hivern, temps suficient perquè desaparega la terbolesa de les aigües de l’Algars en cas de fortes riuades. En relació a les tronades patides durant estos últims dies, l’alcaldessa de Lledó va apuntar que «aquí no hem patit massa». Ara bé. «Hem trobat molts desperfectes en camins i marges. Han baixat les vallades, i els pagesos tindrem molta faena de refer marges». A Lledó, durant l’episodi de divendres i dissabte es van acumular uns 85 litros de precipitació. Al naixement de l’Algars, en canvi, van arribar a caure més de 250 litros. I tota eixa aigua va passar per davant de Lledó, afectant la captació i les séquies de reg.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans