Logotips d'organismes oficials

El Museu de les Terres de l’Ebre cedeix al Museo de Teruel una important col·lecció arqueològica del Matarranya

Parlem de 399 peces procedents del jaciment de l'Edat del Bronze de la Cova de la Ribera del Tastavins, al terme de Fontdespatla, i del jaciment ibèric de La Moratella, a Ràfels

Representants de la Diputació i del Matarranya, davant d'una peça de la col·lecció. Foto: NDM

(INFORMACIÓ AMPLIADA)
El Museu de les Terres de l’Ebre i el Museo de Teruel han formalitzat este matí a Amposta la cessió en comodat d’un conjunt arqueològic provinent de dos jaciments ubicats als termes de Fontdespatla i Ràfels, a la comarca del Matarranya. Les peces, que són un total de 399, van ser excavades a finals dels anys 70 i principis dels 80 per Josep Maria Ubiergo Monclús, un gran apassionat de l’arqueologia i les antiguitats, i es trobaven dipositades des de l’any 2011 al museu tarragoní. El president de la Diputació, Manuel Rando, i el director del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, han firmat el contracte que preveu la cessió per cinc anys renovable per un període de cinc anys més. Esta cessió inclou les autoritzacions de la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i la direcció general de Cultura del Govern d’Aragó, i té com a precedent la cessió en comodat al Museu de Terol per part del Museu Arqueològic de Catalunya dels materials procedents de les excavacions de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a principis de segle al Matarranya.

El president Manuel Rando ha destacat que esta acció és a la línia de la institució provincial per a la promoció de la cultura i del patrimoni com a element vertebrador i ha agraït les facilitats rebudes per part dels responsables del museu d’Amposta. Sobre les peces ha dit que són «símbols» d’una comunitat, que tenen «un valor intrínsec increïble per a dos pobles» de la província perquè expliquen «d’on vénen. I és important saber d’on venim per saber on anem», ha apuntat. Després de la mort de Josep Maria Ubiergo, l’any 2007, el seu hereu universal Jesús Bru, va donar part del llegat arqueològic que es trobava en diferents propietats de Sentmenat, Pena-roja i Vilalba i els Arcs, on Ubiergo havia planejat crear una Fundació. A més dels objectes provinents dels dos jaciments del Matarranya, a la donació hi havia materials del nucli antic de Vilalba i els Arcs i del castell de Miravet. El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre va documentar llavors el fons, i va informar l’any 2012 a les direccions generals de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Aragó.

L’any 2020, el Museo de Teruel va formular davant del Consorci Museu de les Terres de l’Ebre la sol·licitud de préstec dels objectes extrets a la nostra província, dels quals 98 corresponen a l’Edat del Bronze en el cas del jaciment Cova de la Ribera del Tastavins de Fontdespatla, i les altres 301 són d’època ibèrica i provenen de La Moratella de Ràfels. Durant els últims anys, els directors dels dos centres han mantingut converses per arribar a l’acord que s’ha materialitzat avui, pel qual el museu d’Amposta diposite al museu de Terol este conjunt important perquè este últim li pugue donar un ús cultural que completeu les seues col·leccions i la narració històrica. El director del Museu provincial, Jaime Vicente, va destacar «la generositat i professionalitat» de l’equip del Museu de les Terres de l’Ebre i la facilitat que ha resultat arribar a un acord tant amb els tècnics com amb els representants polítics. «Natres no pretenem rescatar patrimoni que està en un altre museu, sinó que pretenem arribar acords amb altres museus que tenen peces que procedeixen del nostre territori i amplien el nostre discurs, serveixen per explicar allò que volem explicar».

Entre les peces destaquen, sobretot, les ceràmiques ibèriques del poblat de La Moratella de Ràfels, que corresponen a un període inicial de la iberització i cobreixen un buit important a les col·leccions del centre provincial. A la vegada, la Diputació, com a propietària del museu, ha mostrat la seua disposició a apropar el patrimoni al seu territori original, a la Comarca del Matarranya, i concretament als municipis de Ràfels i Fontdespatla. En este sentit, s’està treballant amb els ajuntaments respectius per crear espais expositius que puguen albergar, en les condicions de seguretat, conservació i climatització adequades, una part d’estes col·leccions. Durant l’acte de formalització de la cessió han estat presents Carmen Agud, alcaldessa de Fontdespatla, Cristian Berge, regidor de Cultura de Ràfels, José Ramón Arrufat, alcalde de Ràfels, Antonio Albesa, secretari de totes dos poblacions, així com el president de Comarca del Matarranya, Isel Monclús. Durant la jornada també s’ha parlat d’un projecte de recerca i d’excavació a La Moratella de Ràfels, on precisament durant este 2022 s’han fet descobertes impressionants.

Mitjans