Logotips d'organismes oficials

Els pressupostos de la Diputació prioritzen un ambiciós Pla de Concertació de 15 milions d’euros

L'equip de govern catalogue el pressupost, que superarà els 88 milions d'euros, com a «profundament municipalista»

Manuel Rando i Alberto Izquierdo, durant la presentació dels pressupostos de 2023. | Foto: NDM

L’equip de govern de la Diputació Provincial, format pel PSOE i el PAR, va presentar dilluns el Projecte de Pressupostos per a l’exercici 2023, i que prioritze un ambiciós Pla de Concertació de 15 milions d’euros que estarà a disposició dels consistoris a partir del mes de febrer. Des de l’equip de govern van considerar que amb este Pla de Concertació es busque que els municipis tinguen el màxim de finançament possible des d’inicis d’any, entenent que això els hi donarà la tranquil·litat necessària de poder assumir totes aquelles partides que s’estan encarint, com ara el preu dels materials i, consegüentment, els de les obres, així com el de l’energia. Uns pressupostos que, per cert, estan xifrats en més de 88 milions d’euros.

Sobre els pressupostos, el president de la Diputació, Manuel Rando, va apuntar que «són profundament municipalistes, ja que se centren en finançament als ajuntaments, que intentarem que sigue el més àgil possible perquè s’adapten a la situació i a les circumstàncies de l’any 2023». Per la seua part, el vicepresident de la Diputació Provincial, Alberto Izquierdo, va entendre que este pla és «una bona ferramenta» per ajudar els municipis, perquè és un fons incondicionat i «arribe molt abans que un Pla d’Obres», de manera que s’estime que per al pròxim mes de febrer, els ajuntaments de la província puguen obtindre el 80 per cent dels ingressos de tot l’any, que és també quan s’abone l’avançament dels tributs.

A este instrument de finançament municipal se sumen, a la vegada, els 10 milions d’euros que es contemplen per a la Caixa de Cooperació, la fórmula de préstecs a cost 0 que cada vegada utilitzen més ajuntaments i «que s’ha multiplicat per 100 en esta legislatura, des dels 100.000 euros que reflectia el pressupost del 2019», va afegir Rando. Este pressupost inclourà també el Pla d’Obres i Serveis (POS) 2022, i que contemple 10,8 milions d’inversions municipals finançats a través d’un préstec de 7,5 milions i 3,3 milions més del pressupost 2023. A la vegada, el pressupost de 2023 contemple també les pròximes modificacions pressupostàries, tant per l’arribada d’ingressos de l’Estat, com per subvencions europees o la introducció de romanents.

És el cas del Pla d’Ocupació, que al pressupost inicial preveu 1,7 milions d’euros, este pujarà als 3,4 que hi havia al pressupost del 2022 a través de modificació pressupostària, de la mateixa manera que altres convocatòries com el Pla de Habitatge. En altres casos, com ara els ajudes a residències, els 240.000 euros de l’any anterior es multipliquen per dos, considerant una nova línia per a inversions. L’annex també preveu un augment de 50.000 euros per a obres menors a les Escoles Infantils o de 70.000 euros en la quantitat pressupostada el 2022 per a la rehabilitació de cases de la benemèrita. Pel que fa al pressupost, és ressenyable també la inclusió dels fons del FITE 2022, destinats a carreteres provincials o el Museu Provincial.

REDACCIÓ
Mitjans