Logotips d'organismes oficials

La problemàtica de l’habitatge, el tema principal durant l’assemblea dels grups d’acció local

Els Grups LEADER busquen fer un cens d'allotjaments disponibles per a la venda i el lloguer

Video Thumbnail
L'habitatge al món rural, principal repte dels grups LEADER
La setmana passada va tenir lloc a la seu de Comarca del Matarranya, l'assemblea anual dels set grups d'acció local de la província de Terol. Durant la reunió, entre altres coses, es va fer un resum de l'exercici del 2022, any en què s'ha executat un convingut amb la Diputació Provincial de Terol so

La setmana passada va tenir lloc a la seu de Comarca del Matarranya, l’assemblea anual dels set grups d’acció local de la província de Terol. Durant la reunió, entre altres coses, es va fer un resum de l’exercici del 2022, any en què s’ha executat un convingut amb la Diputació Provincial de Terol sobre habitatge. Precisament, la cita ha tingut com a tema principal la problemàtica de l’habitatge de lloguer i de compra al món rural. José Edo és el president dels Grups d’Acció Local de la província de Terol i va explicar que “hem estat recollint dades sobre els set grups d’acció local de la província de Terol pel que fa als habitatges als nostres municipis que estarien a disposició de llogar-se o vendre’s”.

Els Grups d’Acció Local, juntament amb l’Agrupació d’Empresaris de la província de Terol (CEOE) ja parlen del pla d’acció per a este any 2023, “la CEOE és als grups, però també vol estar en esta agrupació per intentar tirar endavant projectes amb tota esta problemàtica que veiem”, declarava José Edo. Afirmen que durant este any 2023 volen continuar treballant en el tema de l’habitatge per donar-li utilitat a estes dades que han recopilat amb el conveni amb la Diputació provincial de Terol, veure com aconseguir que estos habitatges que han detectat es posen al mercat i, així, poder fer front a este gran problema d’accés a l’habitatge.

Un dilema, el de manca d’habitatge al món rural, que molts dels ajuntaments, empreses i associacions ja han detectat, pel que pretenen fer un llistat amb les cases disponibles de venda com de lloguer. Per la seua banda, Carmen Agud, que és la presidenta del Grup d’Acció Local Baix Aragó Matarranya (OMEZYMA), manifestava que “el que volem fer és un cens per veure quants habitatges hi ha als pobles més petits, perquè la problemàtica és que hi ha gent que vindria a viure als pobles petits, però no poden perquè no tenen casa”.

Des d’OMEZYMA estan buscant noves partides econòmiques per ampliar i consolidar el projecte. “Tenim un nou conveni amb la Diputació de Terol que mirarem d’ampliar, perquè abans era només per a poblacions de 250 habitants més o menys, i ara a veure si ho podem allargar a 300 o 400, perquè estos pobles ho estan demanant”, declarava Agud.

A més a més, s’ha detectat la manca de confiança a l’hora de llogar habitatges per part dels propietaris que tenen domicilis en bones condicions. Des dels Grups d’Acció Local, volen oferir certa seguretat a estes persones, Edo afirmava que “hem vist que també hi ha moltes cases que es podrien posar de lloguer i potser hi ha gent que necessita una empenta” i afegia que seria bona idea que “algú estigués una mica darrere perquè noten que hi ha una seguretat en este lloguer, perquè hem detectat que hi ha persones que han patit males experiències de lloguer i si veu que entitats com les nostres, en què estan els ajuntaments, hi són darrere acompanyant, dona un poc més de seguretat”.

D’esta manera, es pretén acabar amb un obstacle tan important per a les persones i les famílies que busquen viure i emprendre al món rural.

I. A. / M. J.
Mitjans