Logotips d'organismes oficials

La DGA anuncie que s’ampliarà la partida dels Fondos de Cohesió destinats a rehabilitació d’habitatge

Al llarg del 2022 s'han executat un total de 47 projectes de recuperació de pisos de titularitat municipal, entre ells un a Fórnols, un a Lledó i un altre a Mont-roig

José Luis Soro, conseller del ram, va visitar una de les cases que s'ha rehabilitat a Riglos. | Foto: NDM

El conseller de Vertebració de Territori, Mobilitat i Habitatge del Govern d’Aragó, José Luis Soro, ha anunciat que al llarg del present 2023 s’ampliarà la partida pressupostària procedent dels Fondos de Cohesió Territorial que es destine a la rehabilitació de pisos i habitatges de titularitat municipal. Este anunci l’ha fet coincidint amb la visita d’un dels 53 pisos que s’han rehabilitat al llarg del present 2022, i que entre altres poblacions ha beneficiat els ajuntaments de Fórnols, Lledó i Mont-roig. Soro va reconèixer que la falta de pisos i cases de lloguer és «un dels principals problemes que es troben en el medi rural», per culpa del qual s’està frenant l’arribada de nous pobladors i l’assentament de gent jove. D’aquí que, a través d’estos recursos, es vulgue incentivar i potenciar la rehabilitació de pisos destinats al lloguer. Seguint esta línia, la previsió es que enguany es destinen 500.000 euros més a la rehabilitació de pisos de titularitat municipal que el curs passat.

De fet, Soro va apuntar que «la convocatòria que es publicarà enguany, i que s’espere pugue estar a punt el pròxim mes de març, augmentarà l’import destinat a esta línia», arribant als 2,6 milions d’euros i ampliant la convocatòria a un total de 60 pisos de titularitat municipal. A la vegada, una de les grans novetats a la convocatòria de 2023 serà que s’augmentarà la subvenció que es podrà obtindre, arribant als 48.000 euros, 3.000 euros més que a les anteriors convocatòries. També augmenten les quantitats destinades al mobiliari de la cuina i la compra d’electrodomèstics. El conseller va explicar que «considerem que és la mesura més necessària en estos moments i veiem que els ajuntaments estan treballant de manera molt decidida per augmentar el parc residencial». Una de les virtuts dels Fondos de Cohesió Territorial és que pot finançar el 100% dels gastos subvencionables del pressupost, de manera que «donem oportunitat i espai als municipis més menuts i que no poden afrontar cap inversió».

A la convocatòria del 2022 es van destinar un total de 2,1 milions d’euros, dels quals finalment s’han justificat 1,95 milions d’euros. Esta inversió ha servit per atendre 47 peticions d’ajuntaments que s’han traduït en 53 habitatges municipals rehabilitats destinats a lloguer. Els gastos elegibles a la convocatòria de 2023 inclouen l’IVA que no sigue recuperable, la redacció del projecte i la direcció d’obra, les despeses originades per demolició, encofrats, construcció de pilars, pintura, finestres, persianes, portes, teulades, instal·lacions elèctriques i de fontaneria, calefacció i altres. Pel que fa als criteris per a la concessió de la subvenció «prioritzem aquells municipis amb menys desenvolupament territorial i tenim en compte l’estructura del sistema d’assentaments», va recordar Soro. També es valore la viabilitat tècnica del projecte, el grau d’intervenció, l’antiguitat de l’edifici, si és patrimoni cultural, el número de pisos que ixen o la instal·lació de fonts d’energia renovables.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans